Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διαβούλια για βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, στρατηγού Τζ. Ντάνφορντ, σε άλλο ένα δείγμα της επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Από πλευράς Αμερικανών επιτελών γινόταν γνωστό ότι οι δύο πλευρές επρόκειτο να συζητήσουν τρόπους να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη διμερή «συνεργασία», μεταξύ δύο χωρών που έχουν ήδη «στενή συμμαχία» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Τόνιζαν, εξάλλου, ότι η Ελλάδα είναι μέρος του Συνασπισμού κατά του ISIS και ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «συνεργάζονται» στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ακόμα, ότι «και οι δύο χώρες θα ήθελαν να δουν ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία στο μέλλον».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αμερικανός έγινε δεκτός χτες από τον Ελληνα ομόλογό του, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, σε επίσημη τελετή στο στρατόπεδο «Παπάγου», παρουσία και των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, του πανταχού παρόντα επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, άλλων Ελλήνων ανώτατων αξιωματικών, όπως και Αμερικανών ομολόγων τους.

Επισήμως συζήτησαν «το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής». Επίσης, «έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών», χωρίς να γίνουν περισσότερα γνωστά.

Ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του εξέφρασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την ανάληψη ακόμα περισσότερων και επικίνδυνων ρόλων εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τη σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στο διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ σε επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου». «Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ». «Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». «Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας».

Ολα άκρως εκτιμητέα από τους Αμερικανούς, με τον πρέσβη των ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή να σημειώνει ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ «βρίσκεται στο ζενίθ της», φέρνοντας ως παραδείγματα, πέρα από τη Σούδα, την εγκατάσταση των drones στη Λάρισα, το πέρασμα αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη και τους ρόλους που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε Βαλκάνια και Μ. Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ