Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Πακτωλός στο κεφάλαιο, μπαράζ αναδιαρθρώσεων στις πλάτες του λαού

Eurokinissi

Στην επικύρωση της 6ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην εκταμίευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό προχώρησε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με τη σύμφωνη γνώμη και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ουσιαστικά το κλείσιμο της 6ης «αξιολόγησης» ανοίγει και επίσημα τον 7ο μεταμνημονιακό κύκλο της αντιλαϊκής πολιτικής με τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης δόθηκε χτες το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) για την περίοδο 2021 - 2025. Αυτό με τη σειρά του θα έρθει να «κουμπώσει» με τις προτεραιότητες του υπό διαμόρφωση νέου ΕΣΠΑ, για τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από τα ταμεία της ΕΕ σε συνδυασμό βέβαια με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ουσιαστικά, το ΕΠΑ αποτελεί το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, ειδικότερα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που επίσης τροφοδοτείται από τους φόρους, τα χαράτσια και τις κάθε είδους περικοπές που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό στην επόμενη 5ετία (2021 - 2025) φτάνει στα 10 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 2 δισ. σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τριπλασιασμό των σχετικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα προηγούμενα χρόνια το ύψος του ΠΔΕ κυμαινόταν γύρω στα 650 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «επιθυμητή είναι η εμπροσθοβαρής εκτέλεση του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό στα πρώτα δύο έτη με ποσοστό 35% και από 10% στα τρία επόμενα».

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του ΕΠΑ 2021 - 2025, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής της χώρας, ενώ στους παράγοντες που το προσδιορίζουν περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί για υφιστάμενα επενδυτικά έργα, η «ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας» και «οι δεσμεύσεις της χώρας για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων».

Οι «προκλήσεις» των βιομηχάνων

«Αντιμετωπίζουμε νέες μεγάλες οικονομικές, υγειονομικές και πιθανόν γεωπολιτικές προκλήσεις», αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας σε μήνυμά του μέσω του οικονομικού Δελτίου και ενόψει της γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων την ερχόμενη Δευτέρα και της εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό Δελτίο του ΣΕΒ, με αφορμή τα πεπραγμένα της προηγούμενης 6ετίας, δείχνει στην κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων σε βάθος χρόνου, προκειμένου να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «η πολιτεία έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει στη σωστή κατεύθυνση το μέλλον, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει πλέον αποτελεσματικά τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, που δημιουργεί επί δεκαετίες το στρεβλό και δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο».

Μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ, σταχυολογώντας από τα περιβόητα οικονομικά Δελτία της προηγούμενης περιόδου, εστιάζει στα «αδιέξοδα του παραδοσιακού παραγωγικού προτύπου» και στην όξυνση των δημογραφικών προβλημάτων της γήρανσης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα, όπως λένε, τη «μακροχρόνια επίπτωση στις δημόσιες δαπάνες Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε μια κοινωνία που δεν διαθέτει σωρευμένη συνταξιοδοτική αποταμίευση», δείχνοντας προς την κατεύθυνση και νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών.

Αντιλαϊκός απολογισμός

Την ανάγκη «να βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητά της», με το λογαριασμό στον λαό, επισημαίνει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στην ετήσια έκθεσή του για το 2019, σημειώνοντας πως «οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν αδύναμες συνολικά».

Αναφορικά με την ανάγκη επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων ως προϋπόθεσης για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, η έκθεση του ESM εστιάζει στη «βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (...) που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της ικανότητας δανεισμού των τραπεζών». Βέβαια, η προοπτική αυτή συνδέεται με τη ραγδαία μείωση των «κόκκινων» δανείων και με τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις που δρομολογούνται σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

Σύμφωνα με τον ΕSM, το σχέδιο «Ηρακλής» (πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες) θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προσπάθεια των τραπεζών για τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αναφορά στη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Αποτιμώντας τα αντιλαϊκά πεπραγμένα του προηγούμενου έτους, η ετήσια έκθεση του ESM διαπιστώνει ότι «στο πρώτο έτος υπό ενισχυμένη εποπτεία, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα, αν και με καθυστερήσεις».

Στο διά ταύτα, επισημαίνεται ότι «παρά τη γενικά θετική αξιολόγηση, πρέπει να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος σε ορισμένους τομείς, όπως επίσης ορίζεται στην ενισχυμένη έκθεση εποπτείας», που με τη σειρά της επικυρώθηκε χτες και από τον ΕSM.

Παραπέρα, σε ξεχωριστή έκθεση του ESM, από τη σκοπιά του κεφαλαίου, αξιολογείται η «αποτελεσματικότητα» των τριών μνημονίων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το πρόγραμμα αντιμετώπισε μόνο εν μέρει τα ζητήματα, καθώς μεταξύ άλλων «η ανθεκτικότητα στα οικονομικά σοκ βελτιώθηκε, αλλά οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης είναι συγκρατημένες, λόγω της αργής αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας καθώς και της ελλιπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», δείχνοντας δηλαδή προς την κατεύθυνση και των νέων γύρων με τα αντιλαϊκά μέτρα.

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «το σκεπτικό για τις μεταρρυθμίσεις και τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους δεν εξηγήθηκαν καλά», ενώ «το πρόγραμμα ESM απέτυχε να επιδιώξει συστηματικά και σθεναρά τον στόχο της μακροπρόθεσμης μακροοικονομικής βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ