Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από τους βουλευτές της ΝΔ, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», του οποίου βασικοί άξονες είναι οι κατευθύνσεις που θέτουν ο ΟΟΣΑ, η ΕΕ και οι αξιώσεις του ΣΕΒ για ένα σχολείο ακόμα πιο συνδεδεμένο με τις «ανάγκες της αγοράς», δηλαδή την κερδοφορία του κεφαλαίου. Υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές και κατά 124.

Από την ψηφοφορία, απουσίαζαν 12 βουλευτές, 9 από τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, και 3 του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ήταν δικαιολογημένοι. Τα άρθρα που αφορούν στην επαναφορά της διαγωγής στους ελέγχους των μαθητών υπερψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος του Κ. Βελόπουλου. Οι ίδιοι μαζί με τους βουλευτές ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν τις διατάξεις για την επαναφορά της «τράπεζας θεμάτων».

Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου κατέθεσε, από την πρώτη μέρα της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, από την οποία αποκαλύφθηκε πλήρως ο αντιδραστικός, αυταρχικός, ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ενσωματώνει και εμβαθύνει τις αντιεκπαιδευτικές διατάξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως τις δεξιότητες κόντρα στην ολοκληρωμένη γνώση και την «αξιολόγηση» για την παραπέρα κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη μετατροπή του Λυκείου ακόμα περισσότερο σε εξεταστική αρένα, μεγαλώνοντας τους ταξικούς φραγμούς σε βάρος των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, όλα με στόχο την «έκδοση» ημιμαθών, φτηνών και πειθήνιων εργαζομένων.

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε την τελευταία μέρα της συζήτησης και ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για λόγους εντυπώσεων, αφού οι διαφωνίες του ήταν στον τρόπο εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Βαθιά ταξικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία μίλησε στην Ολομέλεια αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ανέφερε για το νομοσχέδιο πως «δεν είναι απλώς συνδεδεμένο με την αγορά, είναι ωμό και κυνικό». Οπως επισήμανε, διαδοχικά οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις προωθούν ένα σχολείο που θα παρέχει γνώση «κατηγοριοποιημένη, βαθιά ταξική» και πως αυτό αφορά «όλα τα επίπεδα».

Οπως επισήμανε «το καλό σχολείο είναι αυτό που το παιδί αδημονεί να πάει. Που ανοίγει τα μυαλά, δεν τα κλείνει», σε αντίθεση με τα όσα προωθούνται, όπου τα παιδιά εξοντώνονται στις εξετάσεις και οι γονείς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν έχουν, για τα φροντιστήρια. Αλλωστε, οι μόνοι που χαιρέτισαν το νομοσχέδιο ήταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη να μονιμοποιηθούν άμεσα οι δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές, ενώ σχολίασε το περιστατικό με το κρούσμα κορονοϊού σε εκπαιδευτικό στην Ξάνθη, που όλοι οι βουλευτές των αστικών κομμάτων σχολίασαν, όμως κανείς δεν ανέφερε ότι ο εκπαιδευτικός ήταν αναγκασμένος να διδάσκει σε 4 διαφορετικά σχολεία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε η φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια (2022-07-08 00:00:00.0)
Βαφτίζουν «καινοτομία» ρυθμίσεις που καταδικάζουν τις λαϊκές οικογένειες (2021-05-21 00:00:00.0)
Με ονομαστική ψηφοφορία (2020-01-24 00:00:00.0)
Ολοκληρώνει την εγκληματική νομοθέτηση «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» (2019-03-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2016-05-09 00:00:00.0)
Ξανά βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής (2015-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ