Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ένα δύσκολο καλοκαίρι και έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και οι αυτοαπασχολούμενοι σε έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, την Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι, στις πλάτες των οποίων στηρίχθηκε τα προηγούμενα χρόνια το «θαύμα του Τουρισμού», με τα εκατομμύρια των αφίξεων και τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν το «λογαριασμό» της φετινής σεζόν, με τις μειωμένες αφίξεις εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στην οποία η πρώτη επέδρασε ως καταλύτης.

Για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Επισιτισμό και στα άλλα τουριστικά επαγγέλματα, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική στήριξη, με τους μήνες της ανεργίας να «τρέχουν» ήδη από το τέλος της περσινής σεζόν. Αλλά και για όσους «τυχερούς» δουλέψουν φέτος, παραμονεύει το δόκανο του προγράμματος «Συν-Εργασία», που προβλέπει μειωμένο μισθό και καταργεί στην πράξη την κλαδική ΣΣΕ. Οσο για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τα 800 ευρώ του κρατικού βοηθήματος εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα, με τις κάθε είδους υποχρεώσεις να «τρέχουν». Η κοροϊδία της αναβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων μεταθέτει την ασφυξία στο χειμώνα, με καταστήματα κλειστά λόγω εποχικότητας, ενώ τα χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές τούς κατατάσσουν πρώτους στη λίστα του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Την ίδια ώρα όμως που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του νησιού μένουν ξεκρέμαστοι, πολλοί απ' αυτούς χωρίς κανένα εισόδημα, είναι προκλητική η στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με επιδοτήσεις, φορολογικές διευκολύνσεις και φτηνό δανεισμό, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση των μισθών. Ολα «στα πόδια τους» δηλαδή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μειωμένους φετινούς τζίρους, να προσαρμόσουν τη λειτουργία και το «εργατικό κόστος» στις περιορισμένες αφίξεις, να συγκρατήσουν τις απώλειες ακόμα και στην περίπτωση που αποφασίσουν φέτος να μην ανοίξουν καθόλου τα καταλύματα και τις επιχειρήσεις τους, μετακυλίοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και συνολικά στο λαό.

Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για άμεσα μέτρα στήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους. Να μη δεχτούν να πληρώσουν αυτοί την κρίση, να παλέψουν για αξιοπρεπές εισόδημα για όλους, καμία ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις. Να μην επιτρέψουν σε εργοδοσία και κυβέρνηση να κατοχυρώσουν νέα αντεργατικά μέτρα στο όνομα της «έκτακτης κατάστασης», χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής, που βαθαίνουν την εκμετάλλευση και θα τα βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους τα επόμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ