Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απεργία ενάντια στο ρατσισμό και για εργασιακά δικαιώματα

Απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν χτες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου με φόντο τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό δυναμώνει και η οργή ενάντια στην καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Με σύνθημα «Απεργία - η ζωή των μαύρων έχει σημασία» αναμένονταν συγκεντρώσεις και πορείες σε πάνω από 20 πολιτείες, σύμφωνα τουλάχιστον με ρεπορτάζ σε ΜΜΕ όπως το «US News».

Το μεσημέρι τοπική ώρα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, απεργοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον πύργο του Αμερικανού Προέδρου και μεγαλοεπιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ, με συνθήματα που εστίαζαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. Στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση προς το δημαρχείο, όπως και στο Σαν Φρανσίσκο. Συνολικά, αναμενόταν μαζική συμμετοχή από εργαζόμενους κλάδων όπως τα φαστ φουντ, τα δίκτυα διανομής (φαγητού κ.λπ.) και από εργαζόμενους σε αεροδρόμια.

Στο Λος Αντζελες, εκπρόσωποι σωματείων εκτιμούσαν ως σημαντική τη συμμετοχή από εργαζόμενους στην αλυσίδα «McDonald's» και νοσηλευτές από ιδρύματα Υγείας, όπως το «St' Paul». Στο Ντιτρόιτ αναμενόταν σημαντική η συμμετοχή εργαζομένων από διάφορα νοσηλευτήρια, έναν κλάδο που βρίσκεται άλλωστε στην «αιχμή του δόρατος» της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αναδεικνύει και η αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις περισσότερες διαδηλώσεις οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν την κρατική και αστυνομική βία, ενώ αναμενόταν να ξεχωρίσει η πορεία στη Μινεάπολις, όπου τον περασμένο Μάη δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς. Ακόμα, στο Μιζούρι αναμενόταν μαζική συγκέντρωση στο Φέργκιουσον, όπου το 2014 είχε καταγραφεί ακόμα μία ωμή δολοφονία μαύρου από αστυνομικούς, του Μάικλ Μπράουν.

Απεργοί και διαδηλωτές αναμενόταν στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα, που διαφέρει από τη μία ως την άλλη άκρη των ΗΠΑ) να γονατίσουν για 8 λεπτά, για όσο δηλαδή ποδοπατούσαν οι αστυνομικοί τον αδικοχαμένο Φλόιντ πριν ξεψυχήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ