Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός αλλά και η στρατιωτική ετοιμότητα

«Πράσινο φως» για στρατιωτική επιχείρηση έδωσε χτες η αιγυπτιακή Βουλή

Από παλιότερη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι με τον στρατηγό Χ. Χάφταρ (αριστερά)
Από παλιότερη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι με τον στρατηγό Χ. Χάφταρ (αριστερά)
Η τουρκική αστική τάξη επιχειρεί να διατηρήσει πλεονεκτήματα κινήσεων στη Λιβύη, η οποία είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί βασικό πεδίο ευρύτερων αναμετρήσεων μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ετσι, χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ φιλοξένησε στην Αγκυρα τον υπουργό Εσωτερικών της λιβυκής κυβέρνησης Σάρατζ, Φατχί Μπασάγκα, και τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας, Μπιρόν Καμιλέρι. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Λιβύη, ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, συνεργασίας και διαβούλευσης, ενισχύοντας τις προσπάθειές της για την «ασφάλεια στη Λιβύη» που - όπως είπε - «δεν αφορά μόνο την προστασία της Λιβύης αλλά όλης της περιοχής». Χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία για το περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης, ο Ακάρ είπε ακόμα ότι οι τρεις χώρες «συνεχίζουμε το διάλογο και την κοινή δράση με την αντίληψη ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν δήλωσε την Κυριακή ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας του επικοινωνεί καθημερινά με τον Τούρκο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αναφερόμενος σε νέα πρωτοβουλία που το Αλγέρι είναι έτοιμο να παρουσιάσει, σε συνεργασία με την Τυνησία, όπως τουλάχιστον αναμετέδωσαν και τουρκικά ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων ο Τεμπούν χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο» τον εξοπλισμό φυλάρχων της περιοχής στον οποίο προχωρά η αιγυπτιακή κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μιλώντας για τον κίνδυνο «να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα Σομαλία, που θα εμπόδιζε κάθε πιθανή νέα λύση για ειρήνη».

Εντείνονται στρατιωτικές ετοιμασίες στο Κάιρο

Οι προβληματισμοί του Τεμπούν για τα σχέδια της Αιγύπτου εκφράστηκαν περίπου μια βδομάδα μετά την ετοιμότητα που εξέφρασε ο Σίσι (που στηρίζει ανοιχτά τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ ενάντια στον Φ. Σάρατζ) για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, στο όνομα της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας και της Αιγύπτου, που δηλώνει ανήσυχη από την αστάθεια στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, την Κυριακή συνεδρίασε υπό τον Σίσι το Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή σύσσωμου του στρατιωτικού επιτελείου της χώρας. «Η Αίγυπτος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει αδελφικά τη Λιβύη», δήλωσε ο Σίσι κατά τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μπασάμ Ράντι, το Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις στη Λιβύη «υπό το φως της προσπάθειας της Αιγύπτου να σταθεροποιήσει την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο των μαχών (...) με το στόχο της ειρήνευσης μεταξύ όλων των πλευρών στη Λιβύη» και επισημάνθηκε ότι «το πεδίο της Λιβύης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής, με δεδομένο ότι η ασφάλεια της Λιβύης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου αλλά και όλου του αραβικού κόσμου». Σημειωτέον, χτες το αιγυπτιακό κοινοβούλιο έδωσε «πράσινο φως» στην κυβέρνηση Σίσι ακόμα και για στρατιωτική εισβολή στη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία - σύμφωνα με το Κάιρο - συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των εμπόλεμων δυνάμεων.

Ετοιμότητα για κάθε εξέλιξη εξέφρασε και ο Χάλεντ αλ Μαντζούμπ, εκπρόσωπος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA, του Χάφταρ), ξεχωρίζοντας τη σημασία διατήρησης του ελέγχου της Σύρτης και κατηγορώντας την Αγκυρα ότι θέλει να ελέγξει τους φυσικούς πόρους της Λιβύης. Ο Μαντζούμπ κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να μεταφέρει στη χώρα στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι που μετέδωσαν και διάφορα ΜΜΕ.

Τέλος, τις δικές τους κινήσεις μελετούν και οι Ευρωπαίοι, όπως ανέδειξε η κοινή δήλωση που διένειμαν το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, καλώντας «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους» στη Λιβύη και δηλώνοντας «έτοιμοι να σκεφτούν μια πιθανή χρήση κυρώσεων αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο σε θάλασσα, έδαφος και αέρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ