Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναστέλλει τη συνθήκη έκδοσης με το Χονγκ Κονγκ

Με φόντο την αντιπαράθεση με την Κίνα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη συνθήκη έκδοσης εγκληματιών την οποία έχει υπογράψει με το Χονγκ Κονγκ, αντιδρώντας στην πρόσφατη κινεζική νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, δήλωσαν χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης μέσα σε μια βδομάδα με την οποία κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Κίνα, μετά τον αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Huawei» από την κατασκευή δικτύου 5G στη Βρετανία έως το 2027.

Οπως είπε χτες ο Τζόνσον, «αλλάζουμε τις ρυθμίσεις έκδοσης ώστε να αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες μας για το τι συμβαίνει με τη νομοθεσία περί ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ». ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία έχουν ήδη προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση, καθώς και άλλα σχέδια, όπως δράσεις κατά μεμονωμένων Κινέζων αξιωματούχων λόγω παραβιάσεων δικαιωμάτων, θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο «να μην κάνει άλλα βήματα στο λάθος δρόμο, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές στις σχέσεις Κίνας - ΗΒ».

«Η Κίνα είναι ένας τεράστιος παράγοντας της γεωπολιτικής, θα είναι ένας τεράστιος παράγοντας στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών και των εγγονιών μας. Χρειάζεται διαβαθμισμένη αντιμετώπιση και θα είμαστε σκληροί σε ορισμένα πράγματα, αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ