Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνική πρωτοβουλία για Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Ελληνική Επιτροπή που προωθεί το αίτημα φέτος να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», τους γιατρούς που με αφορμή και την πανδημία έδωσαν για άλλη μια φορά παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς του κόσμου. Η πρωτοβουλία στην Ελλάδα, που συμπορεύεται με τη διεθνή πρωτοβουλία που όλο και διευρύνεται, έχει συστήσει τιμητική επιτροπή με πάνω από 100 ανθρώπους των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Χτες, με τη συμμετοχή και της πρέσβειρας της Κούβας στη χώρα μας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, τα μέλη της Επιτροπής παρουσίασαν την πρότασή τους σε αίθουσα του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις σε όλη τη χώρα.

Η πρέσβειρα της Κούβας υπογράμμισε ότι «η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες» και αναφέρθηκε εκτενώς στην ιατρική μπριγάδα που δημιουργήθηκε το 2005, με πρόταση του Φιντέλ Κάστρο μετά τον θανατηφόρο κυκλώνα «Κατρίνα», που σάρωσε τις ΗΠΑ και φέρει το όνομα του 27χρονου Αμερικανού μαχητή που πάλεψε και σκοτώθηκε μαζί με τους Κουβανούς στον πρώτο πόλεμο της ανεξαρτησίας 1868 - 1878. Ιδιαίτερα στάθηκε στις ευτελείς κατηγορίες των ΗΠΑ, που έχουν όπως είπε οικονομικά και πολιτικά κίνητρα, τονίζοντας ότι οι Κουβανοί γιατροί δεν εμπλέκονται στα εσωτερικά των χωρών και προσφέρουν βοήθεια αδιακρίτως. Επιτέθηκε στις αμερικανικές κυβερνήσεις, που επί δεκαετίες επιδιώκουν την ανατροπή της Κούβας, μεταξύ άλλων και με πολλαπλά οικονομικά μέτρα που εμποδίζουν την πρόσβαση του κουβανικού λαού σε αγαθά. Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας εμποδίστηκε από τις ΗΠΑ ακόμη και η πρόσβαση του κουβανικού κράτους σε πρώτες ύλες για φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό. Το λόγο πήραν τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Γιάννης Μηλιός, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ, Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μπάμπης Βορέας, ναυπηγός μηχανικός κάτοικος Αβάνας, ενώ ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, διευθυντής της «NewStar», συντόνισε τη συζήτηση.

Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, που εκπροσωπήθηκε από την Δανάη Χέλμη, ενώ ο Σύνδεσμος έχει ξεκινήσει καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων εδώ και καιρό (ο λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα είναι 129/001049-98 ΙΒΑΝ GR1901101290000012900104998) που θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας της Κούβας για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Προσφορά ενταγμένη σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα

Για να κατανοηθεί ο ρόλος της Κουβανικής Ιατρικής Ταξιαρχίας, πριν από την πανδημία Covid-19 ήδη 7.400 εθελοντές υγειονομικοί είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες, σώζοντας περισσότερες από 80.000 ζωές.

Φέτος από την 1η Μάη, πάνω από 1.450 Κουβανοί υγειονομικοί συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε 21 χώρες. Συγκεκριμένα: Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Πράσινο Ακρωτήριο, Αγ. Δομίνικος, Γρανάδα, Αϊτή, Ονδούρα, Ιταλία (Λομβαρδία και Πιεμόντε), Τζαμάικα, Νικαράγουα, Πριγκιπάτο της Ανδόρας, Κατάρ, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σαν Βισέντ και Γρεναδίνες, Σάντα Λουσία, Νότια Αφρική, Σουρινάμ, Τόγκο και Βενεζουέλα.

Η Κούβα, παρά τον απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ, δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και διεθνιστικής αλληλεγγύης, καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της, 61 χρόνια μετά τη σοσιαλιστική Επανάσταση στο νησί. Η Κούβα των 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων (όσο και η Ελλάδα) διαθέτει 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές. Εχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που πραγματικά φροντίζουν τον πληθυσμό, στον Δευτεροβάθμιο Τομέα διαθέτει 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση, με φροντίδα στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ