Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Εκκληση στη «Δύση» να προστατεύσει αγωγούς πετρελαίου και αερίου

Στη σύγκρουση στα σύνορα με την Αρμενία

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Για τους κινδύνους «ασφαλείας» για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κρατικής εταιρείας Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν «SOCAR», Ελσάντ Νασίροφ, λόγω των τελευταίων εχθροπραξιών στα σύνορά του με την Αρμενία, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της «δεξαμενής σκέψης» με έδρα τις ΗΠΑ, «Κέντρο Πολιτικής της Κασπίας».

Οπως είπε, ορισμένες από τις ενεργειακές υποδομές που εμπλέκονται στη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας στις παγκόσμιες αγορές βρίσκονται κοντά στις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για τους αγωγούς πετρελαίου Βακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν και Μπακού - Σούπσα, τον αγωγό φυσικού αερίου Μπακού - Τιφλίδα - Ερζερούμ (Τουρκία) και ορισμένες άλλες υποδομές, οι οποίες δεν βρίσκονται μακριά από την περιοχή που εξελίσσονται σποραδικές ένοπλες συγκρούσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή έτοιμοι να συμβάλει και στρατιωτικά υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Νασίροφ αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό φυσικού αερίου TAP (Trans-Adriatic Pipeline), το τελευταίο τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Αερίου, ο οποίος θεωρείται «σημαντικός», επειδή όταν ολοκληρωθεί (έως τα τέλη του έτους) θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο ίδιος κάλεσε τη Δύση να βοηθήσει στην προστασία των εξαγωγών Ενέργειας: «Καλώ τους συναδέλφους μας στην Ουάσιγκτον και αλλού να σκεφτούν πόσο εύθραυστη (...) είναι αυτή η περιοχή και να σκεφτούν πώς θα παρέχουν (...) στρατιωτική και φυσική ασφάλεια στον διάδρομο, που παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη».

Η Ρωσία, πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή της Κασπίας ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Kavkaz-2020» (Καύκασος 2020) και δεν σχετίζονται με την κλιμάκωση της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Τα προηγούμενα 24ωρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δυο πλευρών, η κατάσταση στα σύνορα ήταν σχετικά ήρεμη.

Στο μεταξύ, αντιπαραθέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιοι διαπληκτισμοί μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Μόναχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη η «αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής από Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία (2023-09-26 00:00:00.0)
«Σιγοβράζει» η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (2022-08-06 00:00:00.0)
Στο «κάδρο» μπαίνει όλο και πιο δυναμικά η Κίνα (2020-11-28 00:00:00.0)
Νέες διασυνοριακές συγκρούσεις (2020-07-17 00:00:00.0)
Αμερικανικός «δάκτυλος» πίσω από την εκδίωξή της; (2012-03-03 00:00:00.0)
Συμφωνία για τους αγωγούς (2007-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ