Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιέστα προαναγγελίας ψηφιακής απονομής των πετσοκομμένων συντάξεων...

...ενώ από το συρτάρι βγαίνουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια

Φιέστα στο υπουργείο Εργασίας έστησε χτες η κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «ΑΤΛΑΣ» για την ψηφιακή απονομή των πετσοκομμένων συντάξεων, την ίδια ώρα που ετοιμάζει τα επόμενα επεισόδια της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Για... «γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση» και «αρχή του τέλους» της ταλαιπωρίας χιλιάδων συνταξιούχων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος παράλληλα επιτάχυνση της εξέτασης του πολύ μεγάλου όγκου παλαιών αιτήσεων που εκκρεμούν. Υπεύθυνες βέβαια για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων είναι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις διαμόρφωσαν και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απόδοσή τους.

Αντίστοιχα, τη σιγουριά ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει τη σημερινή μέρα ως μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της Κοινωνικής Ασφάλισης» εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει έτοιμα στα συρτάρια της νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, για την πλήρη παράδοση των επικουρικών συντάξεων στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», μέχρι στιγμής έχουν περάσει πιλοτικά από τον περασμένο Απρίλη οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Οι χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης αφορούν την επέκταση της διαδικασίας ψηφιακής απονομής των συντάξεων τους επόμενους μήνες, με τελικό στόχο μέχρι το τέλος του 2021 να απονέμεται ψηφιακά το 80% - 85% των συντάξεων.

Η κυβέρνηση διαφήμισε την «αυτόματη διαδικασία» και την «κατάργηση των ουρών», τα οποία βέβαια δεν λύνουν το πρόβλημα των συρρικνωμένων συντάξεων και της δουλειάς μέχρι τα γεράματα, που έχουν επιβάλει στους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, οι καταγγελίες των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία επισημαίνουν πως η κυβέρνηση βιάστηκε να περηφανευτεί για την εκπλήρωση της αυτονόητης υποχρέωσης να καταβάλει έστω αυτές τις συντάξεις με διαδικασίες που αντιστοιχούν στις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας, χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις, ατελείωτο τρέξιμο για τη συγκέντρωση δικαιολογητικών από τη μία δημόσια υπηρεσία στην άλλη, ταλαιπωρία και αναμονή σε ουρές για τους ασφαλισμένους.

Κόντρα στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, η Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) αναδεικνύει τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, ο συνολικός όγκος των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων αυξήθηκε από 250.000 το καλοκαίρι του 2019 σε περίπου 300.000 τον Φλεβάρη του 2020, ενώ οι συνθήκες της πανδημίας έκτοτε έχουν επιβαρύνει πολύ περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως η κυβέρνηση αρκέστηκε να επικεντρώσει επιλεκτικά στις συντάξεις γήρατος του τέως ΟΓΑ που μπορούσαν να ενταχθούν στο αυτοματοποιημένο σύστημα. Οσον αφορά όμως το πολύ ευρύτερο σύνολο των συντάξεων, ο στόχος «ψηφιακής σύνταξης», όπως εξηγεί, «"σκοντάφτει" συνεχώς στις δυσλειτουργίες, στις ατέλειες και στα κάθε λογής προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά λόγω της έλλειψης διαλειτουργικότητας των εφαρμογών, της ασυμφωνίας των σχετικών δεδομένων», ενώ η απάντηση της διοίκησης στα προβλήματα αυτά «είναι ακόμη μεγαλύτερη πίεση "λόγω έλλειψης χρόνου", ακόμα μεγαλύτερος αυταρχισμός, υπηρεσίες - κολαστήρια με λιποθυμίες συναδέλφων, ψυχολογική κατάρρευση και λιγοστούς υπαλλήλους να σηκώνουν όλο το βάρος».

Και ενώ το προσωπικό στον υποστελεχωμένο e-ΕΦΚΑ δεν επαρκεί και χρειάζονται προσλήψεις, πρώην συμβασιούχοι που εργάζονται στον Οργανισμό στη βάση δικαστικών αποφάσεων από το 2003, απειλούνται με απόλυση. Οπως καταγγέλλουν η ΠΟΠΟΚΠ και η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, που προχώρησαν σε σχετική κινητοποίηση στις 30/6, «στο στόχαστρο βρίσκονται συνολικά 140 εργαζόμενοι», οι οποίοι εργάζονται σε οργανικές μονάδες εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και είναι απολύτως απαραίτητοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ