Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων», με το οποίο δίνεται έμφαση στην προώθηση fast track επενδύσεων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην ιχθυοκαλλιέργεια, «βγάζοντας από τη μέση» ουσιαστικά κάθε έλεγχο για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον κ.ο.κ.

Οι διευκολύνσεις φτάνουν στο σημείο οι άδειες εγκατάστασης ή επέκτασης να δίνονται πρακτικά χωρίς έλεγχο (π.χ. περιβαλλοντικό), αφού προβλέπει ότι αν σε 50 μέρες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης από τον επενδυτή δεν έχουν απαντήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, τότε ...«τεκμαίρεται ότι έχει γίνει δεκτή» η αίτηση!

Διευκολύνσεις προβλέπονται και για τους γαλακτοβιομήχανους, καθώς απαλλάσσονται από την πληρωμή των δειγματοληψιών για τους ελέγχους, βαρίδι που τώρα μεταφέρεται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ακόμα, στο άρθρο 7, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και για την κερδοφορία των αρπακτικών των ΑΠΕ, προβλέπεται η αλλαγή χρήσης σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Επίσης, στο άρθρο 13 προβλέπεται ότι για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων που αφορούν «στρατηγικές επενδύσεις», όπως επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ίδρυση και επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων και επενδύσεις σε ΑΠΕ, «επιτρέπεται να παραχωρούνται (...) χωρίς δημοπρασία».

Την ίδια ώρα, το άρθρο 6 προβλέπει ότι 413 εργαζόμενοι του οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα πρέπει να επιστρέψουν 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το επίδομα ηλεκτρονικού υπολογιστή που είχαν κερδίσει πρωτόδικα, ο ΕΛΓΟ το κατέβαλε, όμως άσκησε έφεση και την κέρδισε. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου απαίτησε την απόσυρση του άρθρου.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, διαδικασία που ολοκληρώθηκε χτες, διαπιστώθηκε η σύμπνοια ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα πέρα από επιμέρους διαχειριστικές διαφωνίες. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Σενετάκης είπε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «εξειδικεύσεις του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου που προσδιορίστηκε με το 4442/2016 (του ΣΥΡΙΖΑ)», γεγονός που επιβεβαίωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολ. Τελιγιορίδου, χρεώνοντας ωστόσο στην κυβέρνηση... καθυστέρηση. Καθυστέρηση στη διευκόλυνση των επενδύσεων εντόπισαν και τα άλλα αστικά κόμματα. Ολοι επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια.

Υπηρετεί την απαίτηση των ομίλων για λειτουργία χωρίς ελέγχους και «καθυστερήσεις»

Στην αντίπερα όχθη, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ ανέδειξε ότι οι ρυθμίσεις του «έναν στόχο έχουν, να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων», που θέλουν ανάμεσα σε άλλα «να λειτουργούν χωρίς πολλές απαιτήσεις και καθυστερήσεις που δημιουργούν οι κρατικοί έλεγχοι και βέβαια με άφθονο κρατικό χρήμα, από αναπτυξιακούς νόμους και κοινοτικούς πόρους». Αυτό, ανέφερε, φαίνεται από το πρώτο κιόλας άρθρο του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις για τις ιχθυοκαλλιέργειες, κλάδο στον οποίο κυριαρχούν δύο μεγάλοι όμιλοι, οι οποίοι ελέγχουν το 72% της παραγωγής.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένη στις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ, που φορτώνει διαρκώς προβλήματα και χαράτσια στους βιοπαλαιστές αγρότες, οδηγώντας τους σταδιακά στο ξεκλήρισμα, ενώ κερδίζουν χώρο οι επενδύσεις των μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ