Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Επιταχύνουν μπίζνες στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου»

Τα χρυσοφόρα πεδία για μπίζνες σε ναυπηγεία, Ενέργεια και άλλους τομείς και πώς θα ανοίξουν ταχύτερα για τα αμερικανικά κεφάλαια στην Ελλάδα, εξέτασαν αρμόδιοι παράγοντες σε τηλεδιάσκεψη, την Τετάρτη, της Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις, που έχει στηθεί στο πλαίσιο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, ο οποίος, θυμίζουμε, ξεκίνησε Δεκέμβρη του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τις εργασίες της διάσκεψης χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ν. Μπακατσέλος. Μετείχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη. Από αμερικανικής πλευράς μετείχαν εκπρόσωποι από το State Department, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security), την US International Development Finance Corporation (η κρατική υπηρεσία που έχουν στήσει οι Αμερικανοί απέναντι στο «One Belt - One Road» των Κινέζων, για να εξασφαλίζει χρηματοδότηση σε τοποθετήσεις αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων), καθώς και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας.

Επισήμως, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την «ικανοποίησή τους για την πορεία του διαλόγου αλλά και τη βούληση για ουσιαστική εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων». Και πώς αλλιώς, εφόσον στη διάρκεια της διάσκεψης συζητήθηκαν «οι προοπτικές για αμερικανικές επενδύσεις στο Ναυπηγείο Ελευσίνας και στους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας», υποδομές - προτεραιότητες για τους Αμερικανούς. Συζητήθηκαν, ακόμα, «η υλοποίηση κοινών projects στους τομείς του Εμπορίου και των Επενδύσεων, καθώς και η εν εξελίξει συνεργασία σε Ενέργεια, Τουρισμό, Ερευνα και Καινοτομία, Επιστημονική Διπλωματία», όπως και στα «δίκτυα 5G, Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Τεχνολογίες Cloud», κόντρα στη διείσδυση κινεζικών ομίλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

Ο ίδιος ο πρέσβης Πάιατ δήλωνε «ενθουσιασμένος για τις μείζονες επενδύσεις σε Ελευσίνα και Αλεξανδρούπολη», όπως και για τη διμερή «συνεργασία» σε τομείς όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός και η Καινοτομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ