Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
65 νέα κρούσματα, πάνω από τα μισά εισαγόμενα...

Εξήντα πέντε είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 34 είναι εισαγόμενα (17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 17 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από τον Πειραιά). 11 εντοπίστηκαν στην Αττική, 7 στη Θεσσαλονίκη, από 3 σε Καβάλα και Κέρκυρα, από 2 σε Αχαΐα και Ξάνθη, από 1 σε Βοιωτία, Κοζάνη και Μαγνησία.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο δεξαμενόπλοιο «MERBABU», πρόκειται για 16 ναυτεργάτες (8 Ινδοί και 8 Φιλιππινέζοι). Το πλοίο είναι με σημαία Μάλτας και βρίσκεται αγκυροβολημένο στη ράδα του Πειραιά, με 25 άτομα πλήρωμα, όλοι από Ινδία και Φιλιππίνες. Είχε έρθει από Τουρκία και ήταν διερχόμενο, δηλαδή η παραμονή του στο αγκυροβόλιο θα ήταν για 12 ώρες. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, από τον πλοίαρχο δηλώθηκε κατάπλους που σημαίνει ότι θα παραμείνει μέχρι να του δοθεί άδεια απόπλου από τις αρμόδιες αρχές. Από το υπουργείο Ναυτιλίας μέχρι και χτες το απόγευμα δεν δινόταν πληροφορία για το τι θα γίνει με τους ναυτεργάτες και πως αυτό είναι υπόθεση του ΕΟΔΥ. Ακόμα δεν δινόταν κανένα στοιχείο για το αν το πλοίο αυτό πήρε εφόδια ή καύσιμα, δηλαδή αν το πλήρωμα ήρθε σε επαφή με ναυτεργάτες άλλων μικρών (εφοδιαστικών) πλοίων. Αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι η ιχνηλάτηση είναι αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ.

Το τροπάρι της η κυβέρνηση με την «ατομική ευθύνη»

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401 (ημερήσια μεταβολή +1,5%). 7 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 52 έτη. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι είναι 203.

Κι ενώ η καθημερινή αύξηση κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία, η κυβέρνηση επιχειρεί από τη μια να καθησυχάσει το λαό, επικαλούμενη την «τουριστική σεζόν» και από την άλλη συνεχίζει το τροπάρι της «ατομικής ευθύνης» για την τήρηση των μέτρων υγιεινής, τη μείωση της διασποράς, την πληρότητα στα ΜΜΜ κ.ο.κ.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η χτεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, ήταν το μήνυμα της διάσκεψης, προλειαίνοντας το έδαφος για νέες εκπτώσεις σε υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενδεικτικές είναι η σχετική εγκύκλιος για το άνοιγμα της κρουαζιέρας - που προβλέπει μόνο «συστάσεις» προς τις ιδιοκτήτριες εταιρείες, ούτε καν τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου παρά μόνο θερμομέτρηση - και οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού για «επαναξιολόγηση» πρωτοκόλλων και ορίων πληρότητας.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 1/3 του συνόλου των κρουσμάτων εντοπίστηκε μετά τις 15 Ιούνη, μετά το άνοιγμα του Τουρισμού, εκ των οποίων το 60% είναι εισαγόμενα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, δεν απέκλεισε την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, πιθανώς σε εκκλησίες και πολυκαταστήματα, αλλά και τοπικά lockdown για την αναχαίτιση της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ