Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αμείωτες διεργασίες με ευρωατλαντική σφραγίδα

Ενώ το «Μπαρμπαρός» σουλατσάρει στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» συνοδεία πολεμικών πλοίων
Το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» συνοδεία πολεμικών πλοίων
Με καθημερινές παρεμβάσεις συνεχίζεται το προπαγανδιστικό μασάζ στο λαό από την κυβέρνηση και αξιωματούχους της ΕΕ, στο πλαίσιο της αναζήτησης «φόρμουλας» διαλόγου για μια διευθέτηση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με κριτήριο την ευρωατλαντική σταθερότητα.

Ενα πλαίσιο που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τους λαούς, με την κυβέρνηση να εναποθέτει τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται η εικόνα αποκλιμάκωσης στα Ελληνοτουρκικά, με τον υπουργό Εξωτερικών να λέει ξανά χτες σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1) ότι η Ελλάδα συζητάει «για υφαλοκρηπίδα και υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες». Μια τοποθέτηση που δημιουργεί ερωτήματα, καθώς οι λεγόμενες «θαλάσσιες ζώνες», εκτός από την ΑΟΖ, περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα, όπου ένα κράτος ασκεί απόλυτη κυριαρχία. Μάλιστα, κληθείς χτες ο Ν. Δένδιας από δημοσιογράφο να διευκρινίσει αν εννοεί την ΑΟΖ στις «υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες», δεν ήταν ξεκάθαρος και απάντησε: «Μη σας μπλέξω τώρα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά έτσι όπως το λέτε περιγράφεται επαρκώς», συνεχίζοντας έτσι τις διπλωματικές διατυπώσεις με τις οποίες η κυβέρνηση προετοιμάζει το λαό να αποδεχτεί την ιμπεριαλιστική διευθέτηση. Μια διευθέτηση που πατάει στα «τετελεσμένα» που δημιουργούνται με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που γκριζάρουν περιοχές, κάνοντας λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα» σε περιοχές όπου η Τουρκία ξεδιπλώνει τις αμφισβητήσεις.

Με αυτά ως δεδομένα, ο Ν. Δένδιας όρισε έναν «οδικό χάρτη», ότι «αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε μεταξύ μας σε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά». Ερωτηθείς, εξάλλου, για την τριμερή συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο, μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, επιβεβαίωσε τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει στο παρασκήνιο: «Είμαστε σε επίπεδο συζητήσεων, επαφών (...) που θα μπορούσαν, εάν πετύχουν, να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών».

Ταυτόχρονα, σε άλλη μια προσπάθεια εφησυχασμού του λαού, επικαλέστηκε τις τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ (όπως για τα «αμφισβητούμενα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο», που νομιμοποιούν το «γκριζάρισμα» της περιοχής), υποστηρίζοντας εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πάρει πάντοτε τη θέση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία είναι η θέση της ελληνικής πλευράς»!

Ακόμα επιβεβαίωσε εμμέσως το αυξημένο ενδιαφέρον της Αγκ. Μέρκελ για τα Ελληνοτουρκικά, στο πλαίσιο της ευρω-τουρκικής διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η καγκελάριος «έχει και το θεσμικό καθήκον - και είμαι βέβαιος ότι το προσλαμβάνει, γιατί έχει σαφή ευρωπαϊκή συνείδηση - να χειριστεί θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών - μελών της ΕΕ».

«Να απομακρυνθεί η Ελλάδα από τις σκληρές θέσεις της»

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνουν ότι οι Ευρωατλαντικοί και άλλοι σύμμαχοι της ελληνικής αστικής τάξης τρέφουν την τουρκική επιθετικότητα. Ετσι, την ώρα που χτες το τουρκικό πλωτό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» πλησίαζε την περιοχή για την οποία μεσοβδόμαδα η Αγκυρα εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πίτερ Στάνo, είπε ότι «απαιτείται αποκλιμάκωση στην περιοχή για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελούσαν την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο». Την ίδια στιγμή, εν μέσω γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» περιέγραφε την πρόσφατη «διαμεσολάβηση» Μέρκελ για «αποκλιμάκωση στο Αιγαίο», τονίζοντας ότι «τώρα (Ελλάδα και Τουρκία) θα πρέπει να μιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη».

Στο μεταξύ, εκ μέρους του αμερικανικού κεφαλαίου, ο διευθυντής του ιδρύματος «Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement», Μάικλ Κάρπεντερ, τόνισε πως «εφεξής, οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια ισχυρή, συντονισμένη συνεργασία των ΗΠΑ με την ΕΕ». Σημειωτέον, ο Κάρπεντερ είναι και στενός συνεργάτης του υποψήφιου για την Προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ακόμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνα για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου» και στο πλαίσιο του σύνθετου παζαριού Ουάσιγκτον - Αγκυρας προέτρεψε «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».

Στην Κύπρο μεταφέρονται οι προκλήσεις

Στο φόντο των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Ν. Δένδιας συνομίλησε χτες το πρωί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με την «επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας». Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης. Ενημερώνοντας σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, θύμισε ότι ο πρωθυπουργός είχε το προηγούμενο διάστημα επικοινωνία για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά με την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε έως τέλος να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» όπως και ότι «δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το μεγάλο τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί». Μάλιστα, αναδεικνύοντας ότι το «παιχνίδι» είναι ευρύτερο τόνισε: «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσει τη νίκη μας και τη νίκη των συμμάχων μας». Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, χαρακτήρισε «μάταιη» οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση για Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και περιέγραψε το Κυπριακό ως «εθνικό ζήτημα» για την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας» και πως «δικαίωμα της Τουρκίας» είναι και η διενέργεια γεωτρήσεων στην περιοχή. Ολα αυτά ενώ η Τουρκία συνεχίζει διάφορα γυμνάσια στην περιοχή, μεταξύ άλλων και των ομάδων Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού (SAT), στην Κεντρική Μεσόγειο, όπως έγραψε και η «Χουριέτ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα δικά της βήματα μελετά η Ρωσία, της οποίας ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 8 Σεπτέμβρη θα μεταβεί στη Λευκωσία. Αυτό ανακοινώθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία - σύμφωνα με το Κρεμλίνο - «άγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και των προοπτικών επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο». Τόνισαν επίσης την ανάγκη «βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων». Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί τη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ