Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Αξιολόγηση» για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας - Ιδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ)», με το οποίο η κυβέρνηση επιταχύνει και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση και τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή η ανώνυμη εταιρεία θα «αξιολογεί» όλες τις μονάδες Υγείας με τα κριτήρια του κεφαλαίου, δίνοντας παραπέρα ώθηση σε συγχωνεύσεις, κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, επέκταση των ΣΔΙΤ κ.ά., απαλλάσσοντας όλο και περισσότερο το αστικό κράτος από το «κόστος» του δημόσιου συστήματος Υγείας, ανοίγοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες στην Υγεία.

Το «πρότυπο» της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στις ειδικές εκθέσεις του νομοσχεδίου και στη χτεσινή ομιλία του υπουργού, είναι το ακόμα πιο βαθιά εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας σε άλλα κράτη της ΕΕ (Σουηδία, Ιταλία κ.α.), η κατάρρευση του οποίου αποτυπώθηκε στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην πανδημία.

Τα όσα προωθούνται σε βάρος της υγείας του λαού, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, ως... «αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας» και «εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις δομές Υγείας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο, με την κριτική να εστιάζει όχι στον πυρήνα του, αλλά σε πλευρές όπως ποιος φορέας θα διενεργεί την «αξιολόγηση» κ.ά.

Σοβαρές οι συνέπειες σε βάρος της δημόσιας Υγείας

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται στις κατευθύνσεις των ΕΕ - ΟΟΣΑ και γίνεται φανερό ότι «στόχος της "αξιολόγησης" δεν είναι η αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ώστε αυτό να παρέχει αναβαθμισμένες και δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους ασθενείς και να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς σχέσεις πλήρους εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Αντίθετα, με τη θέσπιση κριτηρίων και με υπέρτατο κριτήριο το "κόστος - όφελος", όχι μόνο δεν θα υπάρξει βελτίωση της σημερινής άθλιας κατάστασης, αλλά η "αξιολόγηση" θα έχει νέες, σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την τσέπη των ασθενών, ενώ, συγχρόνως, θα επιφέρει νέο πλήγμα στις συνθήκες δουλειάς, στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων υγειονομικών».

Κάλεσε σε κοινό αγώνα υγειονομικούς, ασθενείς, σωματεία και φορείς, ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, διεκδικώντας «αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και γενικότερα της Υγείας, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης δείχνει το δρόμο (2015-12-20 00:00:00.0)
Απεργία και διαδηλώσεις ενάντια στην «αξιολόγηση» (2014-05-15 00:00:00.0)
Αγώνας με το λαό για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία (2014-03-19 00:00:00.0)
Εγκλημα για το λαό ο «εφαρμοστικός» για την Υγεία (2012-02-23 00:00:00.0)
Ποιοτική ευρω-προσαρμογή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου (2005-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ