Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απειλές αντιποίνων από το Τόκιο για τις πολεμικές αποζημιώσεις

ΤΟΚΙΟ.--

Σε αντίποινα σχεδιάζει να προχωρήσει η ιαπωνική κυβέρνηση σε περίπτωση που οι αρχές της Νότιας Κορέας προβούν στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ιαπωνικών εταιρειών στο πλαίσιο αποζημιώσεων για την ιαπωνική κατοχή της Κορεατικής Χερσονήσου κατά την περίοδο 1910 - 1945. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο αντιπρόεδρος της ιαπωνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Τάρο Ασο, χτες, επιμένοντας ότι εάν η Σεούλ προχωρήσει, θα παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο.

Θα πρόκειται «σαφώς» για ενέργειες «που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι η θέση μας», τόνισε ο Ιάπωνας αξιωματούχος, απειλώντας σε μία τέτοια περίπτωση σε ανάλογα αντίποινα σε βάρος νοτιοκορεατικών εταιρειών στην Ιαπωνία.

Χτες, η ιαπωνική εταιρεία χάλυβα «Nippon Steel Corp» ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση δικαστηρίου της Σεούλ που επιτρέπει την κατάσχεση πόρων της στη χώρα προκειμένου να πωληθούν ώστε το ποσό που θα συγκεντρωθεί να διανεμηθεί ως αποζημίωση σε θύματα της πρακτικής της καταναγκαστικής εργασίας την περίοδο της κατοχής της Κορεατικής Χερσονήσου από τα ιαπωνικά στρατεύματα. Η ετυμηγορία ακολούθησε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νότιας Κορέας το 2018, κατά την οποία η «Nippon Steel» οφείλει να δώσει ως αποζημίωση ποσό 100 εκατ. γουόν (πάνω από 71.000 ευρώ) σε καθέναν από τους Νοτιοκορεάτες που είχαν εργαστεί καταναγκαστικά γι' αυτήν κατά τη διάρκεια της κατοχής (1910 - 1945).

Κατώτερο δικαστήριο ενέκρινε το 2019 την κατάσχεση μέρους των πόρων της «Nippon Steel» στη νοτιοκορεατική επικράτεια.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιμένει στην πάγια θέση της ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τις πολεμικές αποζημιώσεις πρέπει να διευθετούνται βάσει της Συνθήκης του 1965, με την οποία εξομαλύνθηκαν οι διμερείς σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ