Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Μεγάλη καταστροφή από πολύνεκρες ισχυρότατες εκρήξεις

Πάνω από 70 οι νεκροί και φόβοι για πολύ περισσότερους, πάνω από 2.000 οι τραυματίες ο τραγικός απολογισμός

Μέτα τον πανικό που προκλήθηκε στους δρόμους της Βηρυτού
Μέτα τον πανικό που προκλήθηκε στους δρόμους της Βηρυτού
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε κατάσταση «εθνικού πένθους» κήρυξε χτες ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ τη χώρα, μετά από τις αιματηρές ισχυρότατες εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Βηρυτό λίγο μετά τις 17.15, προκαλώντας σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταύρο Λιβάνου τουλάχιστον 70 νεκρούς, πάνω από 2.200 τραυματίες, εκ των οποίων αρκετοί ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Ανάμεσα στα θύματα αναφέρθηκε πως είναι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Kateeb των Χριστιανών Φαλλαγγιτών, Ναζάρ Ναζαριάν.

Οι πρώτες πληροφορίες που έδωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανέφεραν πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε αποθήκη πυρομαχικών. Ο διευθυντής των Δυνάμεων Ασφαλείας Αμπας Ιμπραΐμ διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται «άκρως εκρηκτικές ουσίες» που είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια, και υπήρξαν πληροφορίες για τοξικές ουσίες όπως νιτρικό οξύ. Αυτό εν μέρει εξηγεί την αποπνικτική κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη δεύτερη πιο ισχυρή έκρηξη, που σήκωσε ένα τεράστιο «μανιτάρι» αρχικά με πορτοκαλί και στη συνέχεια με άσπρο καπνό. Επικράτησε χάος σε πολλές συνοικίες, ενώ το ωστικό κύμα έγινε αισθητό μέχρι και στην Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτίες του συμβάντος δεν έγιναν άμεσα γνωστές, καθώς αναμένεται η διενέργεια έρευνας από εμπειρογνώμονες του στρατού.

Το «μανιτάρι» της ισχυρότατης έκρηξης
Το «μανιτάρι» της ισχυρότατης έκρηξης
Οι ΗΠΑ, που μαζί με άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ αλλά και του Κόλπου πιέζουν εδώ και πολύ καιρό τον Λίβανο να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις», για να εξασφαλίσει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να προσφέρουν «βοήθεια». Παράλληλα, η Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) του αμερικανικού στρατού τόνισε πως «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Ανακοινώσεις συμπαράστασης αλλά και προσφοράς βοήθειας έβγαλαν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις του Ιράν, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και χωρών της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Ακόμη, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επίσης εξέφρασε «βαθιά οδύνη» και ετοιμότητα «να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της».

Πολλά ερωτήματα...

Τα ερωτήματα και τα πιθανά σενάρια για τις αιτίες των ισχυρότατων εκρήξεων που συγκλόνισαν χτες τη Βηρυτό είναι αρκετά, από τα οποία δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή τρομοκρατικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως μερικές ώρες πριν από την έκρηξη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές κατά της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και άλλων αντιπάλων του Ισραήλ. Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, το κανάλι της ισραηλινής Βουλής, Κνέσετ, έσπευσε να μεταδώσει, επικαλούμενο αξιωματούχους, πως «το Ισραήλ δεν έχει ανάμειξη στο συμβάν».

Ας σημειωθεί πάντως πως οι συγκλονιστικές εκρήξεις που τάραξαν το κέντρο της Βηρυτού σημειώθηκαν τρεις μέρες πριν ανακοινώσει δικαστήριο του ΟΗΕ την ετυμηγορία του για τους ενόχους της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι από ισχυρότατη βομβιστική επίθεση που έγινε στις 14 Φλεβάρη 2005, προκαλώντας το θάνατο άλλων 21 ατόμων.

Βομβαρδισμένο τοπίο

Δεκάδες συνοικίες της Βηρυτού πάντως από χτες θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο μάχης. Χιλιάδες κτίρια, καταστήματα και σπίτια, αλλά και πρεσβείες έχουν υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε τα γεγονότα «εθνική καταστροφή παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι», τονίζοντας: «Αυτό που έγινε είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό».

Η ρευστή κατάσταση, που ήρθε να επιβαρύνει τον ατέλειωτο εφιάλτη της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πλήττει τον Λίβανο εδώ και δεκαετίες, προκάλεσε χτες βράδυ μαραθώνια σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Αούν, τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ