Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Φυγαδεύτηκε ο πρώην βασιλιάς

Ο 82χρονος τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Μπορμπόν διέφυγε στο εξωτερικό με την ανοχή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ και του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος, προκειμένου να αποφύγει την έρευνα εναντίον του για διαφθορά και μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων από συμφωνία ισπανικής κοινοπραξίας για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρώην μονάρχης, ορισμένος από τον φασίστα Φράνκο, και στο θρόνο ένα χρόνο μετά τον θάνατο του δικτάτορα, το 1975, στη συνέχεια «ξεπλύθηκε» γιατί άνοιξε τον δρόμο στην αστική δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο στόχαστρο σκανδάλων οικονομικών και εξωσυζυγικών σχέσεων, με αποτέλεσμα πριν από 6 χρόνια, το 2014 να παραιτηθεί, για να αναλάβει στη συνέχεια ο γιος του Φελίπε, σημερινός βασιλιάς. Ο Χουάν Κάρλος έστειλε επιστολή στον γιο του, που εξηγεί ότι θέλει να προστατέψει την βασιλεία, ενώ φέρεται από δημοσιεύματα να βρίσκεται στον Αγιο Δομίνικο, σε μια από τις βίλες που διαθέτει.

Η περίπτωση αυτή φέρνει στην επιφάνεια τη βρώμα και τη σαπίλα του αναχρονιστικού θεσμού της βασιλείας, που «κάθεται στο σβέρκο» του ισπανικού λαού και άλλων λαών της Ευρώπης. Ο διάδοχός του, Φελίπε, εμφανίζεται να προσπαθεί να διασώσει το θεσμό. Εκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, τα κλεμμένα χρόνων. Οι κινήσεις αυτές δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία, ότι οι λαοί πρέπει να απαλλαγούν από τέτοια παράσιτα και τους καπιταλιστές εκμεταλλευτές των λαών που τα συντηρούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ