Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Πιο δυναμικά στις 28 του Γενάρη

Την κλιμάκωση του αγώνα τους από τον επόμενο μήνα αποφάσισαν οι αγρότες στη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη στα Φάρσαλα

Με τα τρακτέρ στους δρόμους βγαίνουν στις 28 του Γενάρη οι αγρότες όλης της χώρας κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφασίστηκε στη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και επιτροπών αγώνα, που έγινε με μεγάλη επιτυχία στα Φάρσαλα, ύστερα από κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και του Καπνικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της χώρας εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας αλλά και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, εκπρόσωποι των αγροτών από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη συμμετείχαν στη σύσκεψη. Ηρθαν εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και επιτροπών αγώνα από Εβρο, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αλμυρό, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Αχαΐα, Λέσβο, Ικαρία και άλλες περιοχές, μεταφέροντας το μήνυμα της αγωνιστικής διάθεσης και της αποφασιστικότητας της αγροτιάς να εντείνει τον αγώνα της, ύστερα και από τα επιτυχημένα τριήμερα αγροτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν από τις 10 έως τις 12 του Δεκέμβρη.

Στη χτεσινή σύσκεψη - αποτελεί συνέχεια του συντονισμού δράσης των αγροτών όλης της χώρας που αποφασίστηκε στην προηγούμενη πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, στον Παλαμά της Καρδίτσας - αποφασίστηκε:

  • Να πραγματοποιηθούν στις 28 του Γενάρη πανελλαδικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ που θα βγουν στους δρόμους από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.
  • Το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη να ζητηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις επί των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες στο ψήφισμα της πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης που έγινε στον Παλαμά.
  • Αμεσα να συνέλθουν τα διοικητικά συμβούλια, οι γενικές συνελεύσεις των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, των Επιτροπών Αγώνα, να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές αγροτικές συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε όλα τα χωριά, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.
  • Να γίνουν συναντήσεις με δημάρχους, νομάρχες, εργατικά κέντρα, εμπορικούς συλλόγους, επιμελητήρια κ.ά. για να ζητηθεί η συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα των αγροτών της Αυτοδιοίκησης, των άλλων εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, της νεολαίας.
Πιο ώριμα και δυναμικά

Στην εισήγησή του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, χαρακτήρισε τη σύσκεψη πιο ποιοτική από την προηγούμενη, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της αγωνιστικής διάθεσης, αλλά και της ωριμότητας του αγώνα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα επιχείρησε, με μια παρελκυστική τακτική, να βγάλει τους αγρότες στην άκρη. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά της Καρδίτσας έδωσαν ώθηση και στο αγροτικό κίνημα και στους αγώνες των αγροτών, που πήραν πανελλαδικό χαρακτήρα, με ενιαία αιτήματα να ενταθεί η πάλη. Και τόνισε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εμπαίζει τους αγρότες, αφού όχι μόνο δεν απαντά στα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες στο ψήφισμά τους αλλά εν μέσω των κινητοποιήσεων εξήγγειλε την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και των θυγατρικών εταιριών της, που θα σημάνει την κατάρρευση σε ό,τι απόμεινε στο συνεταιριστικό κίνημα, δείχνοντας με πόσο μεγάλη προσήλωση στέκεται στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Αναφέρθηκε, επίσης, και στα καινούρια προβλήματα που προέκυψαν για τους αγρότες εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας με τις τεράστιες καταστροφές στην κτηνοτροφία, αλλά και στη φυτική παραγωγή, ιδιαίτερα στα δέντρα, υπογραμμίζοντας ότι αίτημα των πληγέντων αγροτών είναι η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ αλλά και από τα ΠΣΕΑ, όπου δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια ο Β. Μπούτας τόνισε την επιτακτική ανάγκη της ενεργού συμπαράταξης των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα των αγροτών και ανέφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε ν' αποφασιστούν απεργίες στην περίοδο που οι αγρότες θα βρίσκονται στην κορύφωση του αγώνα τους. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση επί των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες στο ψήφισμα του Παλαμά και με βάση αυτό να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.

Αγώνας ζωής

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο Θ. Σούρλας, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων, και στη συνέχεια καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο Θ. Τσαλόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φαρσάλων, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες αγωνίζονται για να παραμείνουν στον τόπο τους.

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο νομάρχης Καρδίτσας, Β. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος τόνισε πως οι παράγοντες της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δε δικαιούνται να λείπουν από τον αγώνα των αγροτών.

Τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα από τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μετέφεραν μιλώντας στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και των επιτροπών αγώνα απ' όλη τη χώρα, υπερτονίζοντας τη νέα δυναμική που αποκτά ο αγώνας της αγροτιάς με τον πανελλαδικό συντονισμό δράσης.

Για την επιχείρηση της κυβέρνησης να διασπάσει τον αγώνα της αγροτιάς μίλησε ο Ν. Καραμανίδης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Εβρου, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να περάσει. Ο Γ. Κατσαρός, από τη Συντονιστική Επιτροπή Χανίων, τόνισε ότι συνειδητοποιείται από τα άλλα λαϊκά στρώματα πως ο αγώνας των αγροτών τους αφορά και ανέφερε ως παράδειγμα την Κρήτη, όπου όλοι πιστεύουν ότι βασική πηγή εισοδήματος είναι η αγροτιά και όχι ο τουρισμός.

Ενθουσιασμό και πολλά χειροκροτήματα προκάλεσε στη σύσκεψη η τοποθέτηση του παπά - Χρήστου Ζαρκαδούλα, από τη Συντονιστική Επιτροπή Ελαιοπαραγωγών Στυλίδας, που τόνισε ότι η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και πρέπει όλα τα λαϊκά στρώματα να συμμετέχουν στον αγώνα των αγροτών για την ανατροπή της.

Στην κοινή «ρίζα» των προβλημάτων των αγροτών, στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ αναφέρθηκε ο Στ. Σκοπελίτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ελαιοπαραγωγών Λέσβου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα έντασης του πανελλαδικού τους αγώνα.

Ο Δ. Τσιγάρας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πλήγμα που πρόκειται να δεχτεί η περιοχή του από το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη μίλησαν, επίσης, ο Ν. Μωραΐτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Θ. Χελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αιγιάλειας, ο Γ. Αποστολόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μεσσηνίας, ο Λ. Πανόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αττικής, ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, ο Δ. Τσέλιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Αν. Μαλάτος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΔΩΔΩΝΗ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ