Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ» ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Προσπαθούν να τα μπαλώσουν

Να κατεβάσει τους τόνους για το θέμα της αύξησης στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε 28 δήμους της χώρας επιχειρεί τώρα, και μετά από τις έντονες αντιδράσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Με το συγκεκριμένο έργο επιφόρτισαν τον υφυπουργό Απ. Φωτιάδη, ο οποίος προσπάθησε χτες να μπαλώσει το όλο θέμα και να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Ετσι, ενώ τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, είχε ανακοινώσει συγκεκριμένα ποσοστά αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων των συγκεκριμένων δήμων, μετά την υποβολή των ενστάσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο δεν ικανοποίησε το αίτημά τους (για μείωση των ποσοστών αυξήσεων) αλλά τους τιμώρησε, προχωρώντας σε νέες αυξήσεις των «αντικειμενικών αξίων».

Προσπαθώντας, λοιπόν, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν εκ νέου, είτε στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου είτε απευθείας στον υπουργό. Το ζήτημα βέβαια είναι κατά πόσο οι δήμοι θα θελήσουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, καθώς αυτή η στάση τους τιμωρήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική είπε ακόμη ότι «οι αντικειμενικές αξίες όπως προσδιορίστηκαν μετά από τις ενστάσεις των Δήμων είναι κατώτερες από 20% μέχρι και 50% τω πραγματικών αγοραίων τιμών».

Τέλος, για το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στις αναγειρόμενες οικοδομές, ο υφυπουργός είπε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» και διευκρίνισε πως το ζήτημα των ακινήτων «θα αντιμετωπιστεί συνολικά στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης». Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες ένα μεγάλο μέρος του χαρατσώματος πάνω στην ακίνητη περιουσία, που εξετάζεται στο πλαίσιο της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα πηγαίνει στους Δήμους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ