Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κήρυγμα ταξικής συνεργασίας για... το ευρώ

Δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τους εκπροσώπους φορέων επιχειρηματιών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΣΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), 3 μέρες πριν την αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ

Μικρή γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το 2002, αλλά και τα υπόλοιπα χρόνια, πήρε ο ελληνικός λαός από τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη, με αφορμή την υιοθέτηση από τις αρχές του χρόνου του ευρώ σε φυσική μορφή. Οι δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά την κοινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όλων των εκπροσώπων των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΣΕ) αλλά και των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, γνήσιων φορέων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, με προφανή στόχο, βέβαια, να αποκτήσει η εισαγωγή του ευρώ... εθνικές, υπερταξικές διαστάσεις.

Αξιοποιώντας τη συνεργασία αυτή, ο πρωθυπουργός φρόντισε να κάνει ένα σύντομο - αλλά σαφές - κήρυγμα ταξικής συνεργασίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καθιέρωση του ευρώ επιφυλάσσει οφέλη και για τους εργοδότες (εκμεταλλευτές) και για τους εργαζόμενους (εκμεταλλευόμενους)! Στα πλαίσια αυτά, ο Κ. Σημίτης αφού είπε πως «χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια», πρόσθεσε με νόημα πως «χρειάζεται ακόμα και συνείδηση ότι πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μαζί, από κοινού, μια πολιτική, η οποία θα βοηθήσει τη σύγκλιση».

Δεν ήταν όμως το μοναδικό σημείο των πρωθυπουργικών δηλώσεων, που - κάτω από τα βλέμματα των παραδομένων στη γοητεία του ευρώ ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ - ζητούσε από τους εργαζόμενους όλο και περισσότερες... θυσίες. Χωρίς περιστροφές περιέγραψε το ταξικό πλαίσιο λειτουργίας του νέου νομίσματος, καθώς «η κυκλοφορία του ευρώ εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό». Με την ανοχή μάλιστα του ελληνικού λαού, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να οπλιστούν με «υπομονή» και «προσοχή» και «να συνεχίσουν την προσπάθεια για... πραγματική σύγκλιση».

Στρώνοντας το χαλί για την πρόθεση της κυβέρνησής του να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης, ο πρωθυπουργός δήλωσε καθαρά πως «πραγματική σύγκλιση δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη». Δηλαδή, με λίγα λόγια, «τα κεφάλια μέσα». Με την εισαγωγή του ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς απέναντι στις διεθνείς κρίσεις, ενώ αυξάνεται η σταθερότητα. «Δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας πολύ πιο ενισχυμένες και εκτεταμένες από αυτές που αντιστοιχούν στο μέγεθος της χώρας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Είναι προφανές ότι επιχειρεί να εμφανίσει την ισχύ της Ευρώπης των 12 σαν ισχύ της Ελλάδας, κάτι βέβαια που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, το αντίθετο μάλιστα.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της σύσκεψης, ο Ν. Χριστοδουλάκης εντόπισε προβλήματα στην προετοιμασία αντικατάστασης της δραχμής από το ευρώ, στα εξής σημεία:

  • Στην τροφοδοσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το νέο νόμισμα. Διαπιστώθηκε «μικρή προσέλευση» στις τράπεζες, η οποία «δεν είναι επαρκής». Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να διαθέσουν το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης σε ευρώ και εκτίμησε πως η προσέλευση αναμένεται αθρόα από τις 2 του Γενάρη.
  • Στις απομακρυσμένες περιοχές όπου ο εφοδιασμός σε ευρώ είναι χαμηλότερος, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την «πληροφόρηση» των πολιτών για το νέο νόμισμα.

Σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως από τις 20-25 του Γενάρη ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών θα γίνεται σε ευρώ, καθώς οι δραχμές θα είναι είδος εν ανεπαρκεία. Οι περισσότερες από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές των τραπεζών (ΑΤΜ) θα είναι έτοιμες από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς.

Το ζήτημα των ανατιμήσεων και της κερδοσκοπίας που έχει κάνει ήδη από τώρα την εμφάνισή του αποτυπώνεται και στις δηλώσεις Χριστοδουλάκη, που εκτίμησε πως «δεν παρατηρούνται μαζικά τέτοια φαινόμενα». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας δώσει η ίδια το παράδειγμα των ανατιμήσεων σε τιμολόγια των ΔΕΚΟ, προσπαθεί να περισώσει τα προσχήματα, προκειμένου να μη χαλάσει η εικόνα του ευρώ στα μάτια των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Απ. Φωτιάδης, έκανε λόγο για την ετοιμότητα των ΔΟΥ να υποδεχτούν το ευρώ. Από χτες το βράδυ άρχισε η «τεχνική προσαρμογή» των συστημάτων και το πρωί της 2ης του Γενάρη «όλα θα είναι έτοιμα», ενώ οι συναλλαγές στα τελωνεία της χώρας (που δεν μπορούν να κλείσουν) θα γίνονται για λίγες ώρες με το χειρογραφικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ