Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΤΟΣ ΟΝΕ ΕΠΟΧΗ»
Προλειαίνουν το έδαφος για τα χειρότερα

Νέα ακόμη μεγαλύτερα βάσανα επιφυλάσσει τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες η λεγόμενη «εποχή του ευρώ». Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι το γεγονός ότι στη χτεσινή ευρεία σύσκεψη κυβέρνησης, τραπεζιτών και εκπροσώπων φορέων επιχειρήσεων και εργαζομένων για το ευρώ. Στη σύσκεψη -που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στον υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, συμμετείχαν ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος με τους δύο υποδιοικητές, καθώς και οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών- συζητήθηκε, εκτός από τα σχετικά με την καθιέρωση του ευρώ και το ζήτημα της υφεσιακής κατάστασης που πλήττει την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, μετά το τέλος τη σύσκεψης, «επιβεβαιώνεται ότι η διεθνής οικονομία μπαίνει σε σε μια περίοδο παρατεταμένης επιφύλαξης» και ότι η «ανάκαμψη αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2002». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας και τις ανάλογες επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου, προλειαίνει το έδαφος για βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής της και επέκταση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών σε βάρος των εργαζόμενων και συνταξιούχων. Ο υπουργός έκανε λόγο για ανάγκη «εσωτερικής κινητοποίησης της ελληνικής οικονομίας» και αναφέρθηκε σε ορισμένες πτυχές του σχεδιαζόμενου ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.

Σκιαγραφώντας τις κινήσεις της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα, στο θέμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός, είπε πως:

  • Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται «στην τελική φάση διαπραγμάτευσης. Τις επόμενες μέρες θα διαβιβαστούν τα στοιχεία που ζήτησε η ΕΕ» και ότι «με τον πλειοδότη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ρύθμισης».
  • Για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» «η τελική φάση διαπραγμάτευσης ξεκινά άμεσα, με απώτατο στάδιο περάτωσης το τέλος Ιανουαρίου». Βασικό κριτήριο του ξεπουλήματος σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να εξασφαλιστεί η παραμονή του εθνικού αερομεταφορέα στους ιδιώτες. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τους πρόσφατους χειρισμούς της κυβέρνησης και τα φέσια που πλήρωσε το Δημόσιο στους διάφορους συμβουλάτορες και άλλους επιτήδειους «επενδυτές» είπε ότι θα υπάρξει «αύξηση του ύψους της εγγυητικής επιστολής που θα καταβληθεί από τον αγοραστή»...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ