Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία δεσμευση για πλήρη αποκατάσταση των πλημμυροπαθών σε Θάσο - Λαγκαδά

Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων που κατέθεσε το ΚΚΕ

Το θέμα των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις τελευταίες πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στη Θάσο και στην περιοχή Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης ανέδειξαν, με αντίστοιχες Επίκαιρες Ερωτήσεις που συζητήθηκαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν για την εδώ και τώρα αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών σε αυτές τις περιοχές, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και για την αντιπλημμυρική θωράκιση κάθε περιοχής της Ελλάδας που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα.

Ωστόσο, οι γενικόλογες απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, μέσα από τις οποίες προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, τελικά μόνο ανησυχία μπορούν προκαλούν.

Οι συνεχείς πλημμύρες στη Θάσο προειδοποιούν για τα χειρότερα

Ο Γ. Δελής περιέγραψε τα όσα έζησαν την προηγούμενη Πέμπτη οι κάτοικοι στα Λιμενάρια της Θάσου και πως είναι «εξαιρετικά επείγουσα η αντιπλημμυρική προστασία του νησιού». Παρ' όλα αυτά, τόνισε, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του δήμου Θάσου «το παραμικρό κονδύλι για αντιπλημμυρικά έργα, ενώ και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τα κονδύλια είναι ελάχιστα και κυριολεκτικά δειγματοληπτικά».

Ρώτησε τον υφυπουργό τι θα κάνει η κυβέρνηση «προκειμένου να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατόν η καταγραφή των ζημιών και για να ακολουθήσει φυσικά η αποζημίωση στο 100% όλων όσοι έχουν πάθει ζημιές στο βιος τους, να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα χρέη τους στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες, από τα δημοτικά τέλη, να σταματήσουν οποιεσδήποτε διαδικασίες κατάσχεσης», αλλά και τι θα κάνει «για έναν μακροπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για την κατασκευή και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στο νησί, που κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να υφίσταται αυτές τις καταστροφές μετά από μια οποιαδήποτε δυνατή βροχή».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι δόθηκαν 200.000 ευρώ - που βέβαια είναι σταγόνα στον ωκεανό - στο δήμο Θάσου, όμως μέχρι εκεί. Από κει και πέρα, όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών παρέπεμψε στην Υπουργική Απόφαση του 2009, για τη δε απαλλαγή από δημοτικά τέλη των πληγέντων παρέπεμψε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για την ρύθμιση των χρεών τους είπε: «Πρώτα να δούμε το μέγεθος της ζημιάς».

Οσο για τα αντιπλημμυρικά, τα παρέπεμψε ...«στο προσεχές διάστημα», όπου «σειρά αντιπλημμυρικών» θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, και εφόσον οι δήμοι έχουν «έτοιμες μελέτες για να προχωρήσουν», κ.ο.κ.

Μια απ' τα ίδια και για τον Λαγκαδά

Οσον αφορά τον Λαγκαδά, ο Λ. Στολτίδης ανέφερε ότι τα όσα δραματικά έζησαν οι κάτοικοι στην τελευταία καταιγίδα στις 7 Αυγούστου ήταν «δυστυχώς γνώριμες εικόνες με καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων».

Ζήτησε με τη σειρά του συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, την ανακούφισή τους από χρέη σε οργανισμούς, εφορίες και τράπεζες, την αποκατάσταση των ζημιών και τη δημιουργία των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων.

Ο υφυπουργός έδωσε και εδώ πανομοιότυπες απαντήσεις και πρόσθεσε - παρουσιάζοντάς το ως κατόρθωμα - ότι «ειδικά για το δήμο Λαγκαδά υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση ύψους 70.000 ευρώ, όπου το κόστος καλύπτεται εξ ημισείας μεταξύ του δήμου και της Περιφέρειας, η οποία έχει σκοπό τον καθαρισμό των ρεμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε πόλεις αθωράκιστες από αντιπλημμυρικά έργα (2022-10-18 00:00:00.0)
«Ξεκρέμαστοι» μετά τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης (2020-09-02 00:00:00.0)
Με ρυθμούς χελώνας η αποκατάσταση των πληγέντων από τον «Ζορμπά» (2018-10-30 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για τους πληγέντες (2014-10-28 00:00:00.0)
Παρέμβαση της ΝΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (2009-08-28 00:00:00.0)
Ανεπαρκή τα μέτρα της αποκατάστασης (2006-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ