Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ανεπαρκή τα μέτρα της αποκατάστασης

Την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων και την υλοποίηση των έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Πρέβεζα ήταν πολύ μεγάλες, αλλά η αποκατάσταση ανεπαρκής για άλλη μια φορά...

Eurokinissi

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Πρέβεζα ήταν πολύ μεγάλες, αλλά η αποκατάσταση ανεπαρκής για άλλη μια φορά...
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες κατοίκων του Νομού Πρέβεζας, αλλά και την υλοποίηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, ζήτησε χτες από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, μιλώντας κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο ίδιος στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, απαντώντας διά του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου, ανέφερε ότι με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε, κηρύχτηκε η περιοχή ως πλημμυρόπληκτη, ωστόσο από ανακοίνωση του υπουργείου, που εκδόθηκε αργότερα, προκύπτει ότι πρόκειται για τα συνήθη και ανεπαρκή μέτρα, που δεν καλύπτουν το κόστος αποκατάστασης των πληγέντων.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση βρίσκεται ο Νομός Πρέβεζας από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τις μέρες των γιορτών, αφού τα νερά κατέστρεψαν σπίτια, καταστήματα, αντλιοστάσια και δρόμους, ζητώντας την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι εδώ και μερικές μέρες υπογράφηκε υπουργική απόφαση, με την οποία κηρύσσεται η περιοχή πλημμυρόπληκτη και οριοθετείται το σύνολο των επιμέρους περιοχών που έχουν πληγεί, ώστε να αρχίσει η διαδικασία των αποζημιώσεων και της χορήγησης άτοκων δανείων. Για την επαρχιακή οδό Πάργας - Ανθούσας, είπε ότι δόθηκε το ποσό των 250.000 ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κατολίσθηση που υπήρξε, ενώ στο δρόμο Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας έχει γίνει προσωρινή αποκατάσταση.

Ο υφυπουργός είπε ότι τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή ήταν ακραία και αναγνώρισε ότι χρειάζεται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα υποδομής. Οσον αφορά τις καταστροφές στον αγροτικό τομέα, είπε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ήδη προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών και ενημερώθηκαν οι παραγωγοί για να καταθέσουν αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Θετική χαρακτήρισε ο Π. Κοσιώνης τη δήλωση του υφυπουργού ότι ο νομός κηρύσσεται πλημμυρόπληκτος, ώστε να αρχίσει η διαδικασία χορήγησης των αποζημιώσεων. Ωστόσο, αναφερόμενος στα όσα είπε ο υφυπουργός για ακραία καιρικά φαινόμενα, υπογράμμισε ότι κάθε φορά που γίνονται καταστροφές επιστρατεύεται αυτή η δικαιολογία και τόνισε: «Οταν λέμε ακραία καιρικά φαινόμενα, σημαίνει ότι τα έργα υποδομής που γίνονται για την προφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων κάθε περιοχής, γίνονται ακριβώς για ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι για συνηθισμένες βροχοπτώσεις». Καταλήγοντας ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να γίνουν στην περιοχή τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής.

Η υπουργική απόφαση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθετούνται οι πλημμυρόπληκτες περιοχές των Νομών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και τα μέτρα που θα λάβουν ως στεγαστική συνδρομή για όσων τα σπίτια έπαθαν ζημιές. Πρόκειται για τη συνήθη ανεπαρκή στεγαστική συνδρομή που δίνεται κατά ένα τρίτο ως δωρεάν κρατική αρωγή και κατά τα δύο τρίτα ως άτοκο δάνειο. Ειδικότερα:

  • Για ανακατασκευή χορηγούνται:

α) Για κτίρια που έχουν χρήση κατοικίας 410 ευρώ ανά τ.μ. και με ανώτερο όριο δανειοδοτούμενης επιφάνειας τα 120 τ.μ. ανά χωριστή ιδιοκτησία.

β) Για επαγγελματικούς χώρους η στεγαστική συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά τ.μ. και για δανειοδοτούμενη επιφάνεια μέχρι 120 τ.μ., δηλαδή μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ για τα πρώτα 150 τ.μ.

  • Για επισκευή χορηγούνται:

α) Για επισκευή ζημιών στα «μη φέροντα» στοιχεία κτιρίων (τοιχοποιίες κ.λπ.) το ποσό φτάνει μέχρι 95 ευρώ ανά τ.μ. και μέχρι συνολικού εμβαδού 120 τ.μ. ανά ιδιοκτησία.

β) Για επισκευή ζημιών στο «φέροντα» οργανισμό (σκελετό) κτιρίων μέχρι 130 ευρώ ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό εμβαδού.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ενώ το ποσό της στεγαστικής συνδρομής θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις, εκτός αν το ποσό δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ που θα καταβάλλεται εφάπαξ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για «αποκατάσταση εντός δημοσιονομικών ορίων» μιλά η κυβέρνηση (2023-11-21 00:00:00.0)
Ανεπαρκή τα μέτρα για την αποκατάσταση (2005-03-18 00:00:00.0)
«Σεισμόσημο» η νέα... κοινωνική ιδέα της κυβέρνησης! (2001-07-20 00:00:00.0)
Λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά κατόπιν εορτής... (2000-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ