Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΝΑΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Πλήγμα για τους νησιώτες

Ωφελημένοι θα βγουν πάλι μόνο οι εφοπλιστές, επισημαίνουν οι Ικαριώτες δήμαρχοι, που καλούν σε δραστηριοποίηση ενάντια σ' αυτή την πολιτική

Την αγανάκτηση και την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση των ναύλων δηλώνουν με επιστολή τους οι δήμαρχοι της Ικαρίας και ο έπαρχος των Φούρνων. Οπως είναι γνωστό το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) ψήφισε την περαιτέρω απελευθέρωση των ναύλων και για το λιμάνι του Πειραιά.

Στην επιστολή τους, σημειώνουν πως η απόφαση αυτή «θα επιφέρει καίριο πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου και βεβαίως θα επιβαρύνει συνολικά τον ελληνικό λαό (εν δυνάμει επιβάτες) με ένα σοβαρό κόστος». Μέσω της επιστολής τους - που απευθύνουν προς τις ΤΕΔΚ των νησιών της χώρας, τα ναυτεργατικά σωματεία και τις παροικιακές οργανώσεις νησιωτών - καλούν σε δραστηριοποίηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των νησιωτών.

Τονίζουν πως «ήδη απ' την εφαρμογή του νόμου 2932/01 οι τιμές των ναύλων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 60%, την ίδια στιγμή που το ελληνικό δημόσιο καταβάλλει επιδοτήσεις 50 εκατ. ευρώ προς τους εφοπλιστές και όταν το 2002 η επιδότηση ανερχόταν στα 4 εκατ. ευρώ. Εχοντας υπόψη τη μείωση της φορολογίας των πλοίων, τη φθηνή τιμή του πετρελαίου για τους εφοπλιστές και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο μόνος που έχει κερδίσει αυτά τα χρόνια από την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι οι πλοιοκτήτες, μικροί και μεγάλοι».

Απευθυνόμενοι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ξεκαθαρίζουν πως «η συγκεκριμένη ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», γιατί «πέρα από την προκλητική εύνοια προς τους εφοπλιστές» έχει και δύο επιπλέον παραμέτρους:

  • Η απελευθέρωση τιμών ναύλων Γ' Θέσης και οχημάτων θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, γιατί η αύξηση τιμών που θα προκύψει από την αύξηση των μεταφορικών θα μετακυληθεί στις τσέπες των νησιωτών.
  • Η συγκεκριμένη ενέργεια θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο μόνο τομέα που παρουσιάζει δραστηριότητα στα νησιά, στον τουρισμό.

Οσον αφορά στην αρθρογραφία που αναπτύσσεται γύρω από την «απαγόρευση απόπλου» και τις νομοθετικές ενέργειες που προωθούνται, για να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει, οι δήμαρχοι κάνουν γνωστό πως η κατάργηση των υφισταμένων διατάξεων είναι απορριπτέα απ' την πλειονότητα των νησιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ