Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Το μαχαίρι που θα έφτανε στο κόκαλο ήταν... χάρτινο

«Η πρόταση των εισαγγελέων αποτελεί πρόκληση στη μνήμη των 81 αδικοχαμένων θυμάτων του εφοπλιστικού εγκλήματος», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Την παρέμβαση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προκάλεσε η εισαγγελική πρόταση για αθώωση του εφοπλιστή Κληρονόμου (φωτ. από κινητοποίηση για το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ το Σεπτέμβρη του 2000
Την παρέμβαση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προκάλεσε η εισαγγελική πρόταση για αθώωση του εφοπλιστή Κληρονόμου (φωτ. από κινητοποίηση για το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ το Σεπτέμβρη του 2000
«Προσβολή στη μνήμη των 81 αδικοχαμένων θυμάτων του εφοπλιστικού εγκλήματος του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ και πρόκληση στις οικογένειες των θυμάτων, τους ναυτεργάτες, τον ελληνικό λαό αποτελεί η πρόταση των εισαγγελέων της έδρας στη δίκη που από το Μάιο διεξάγεται»...

Αυτό τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνοντας πως τελικά το μαχαίρι που θα «έφτανε στο κόκαλο» ήταν «χάρτινο»!

Οι εισαγγελείς της έδρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την αθώωση των εφοπλιστών και το έγκλημα που διέπραξαν. Είχαν προηγηθεί η προδικαστική διαδικασία που έβαλε τις βάσεις για αυτή την εξέλιξη και την αθώωση των εφοπλιστών, των πολιτικών και της πολιτικής που ευθύνονται για το έγκλημα. Τι και αν σε όλη τη διαδικασία με ατράνταχτα στοιχεία αποδείχτηκε ότι το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ ήταν ένα πλωτό φέρετρο και έπρεπε προ πολλού, πριν πάρει μαζί του τα 81 αθώα θύματα, να είχε οδηγηθεί στο διαλυτήριο; Τι και αν αποδείχτηκε η εγκληματική ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρίας MFD, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Επιθεώρησης Πλοίων, του «Νηογνώμονα»; Ολοι αυτοί για τους Εισαγγελείς είναι αθώοι, χωρίς ευθύνη. Γι' αυτούς ένοχοι είναι οι συνήθως ύποπτοι, οι ναυτεργάτες.

Οι εξελίξεις, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, επαναφέρουν επιτακτικά την ανάγκη της συσπείρωσης δυνάμεων και της έντασης της πάλης των ναυτεργατών, των κατοίκων των νησιών, όλων των εργαζομένων για να υπερασπιστούν την ίδια τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, με αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής, συνεχίστηκε και χτες η δίκη για το ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών.

Στις αγορεύσεις επισημάνθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της εταιρίας. «Το πλοίο έφυγε χωρίς πιστοποιητικό ασφαλείας αποδεικνύοντας την πλήρη αυτοδυναμία της εταιρίας προς κάθε λιμενικό που θα έκανε έλεγχο», τόνισε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ο Π. Τσιλιμηδός, υποδεικνύοντας τον Κληρονόμο ως τον άνθρωπο που είχε αυτή την πολιτική ισχύ πάνω στο ΥΕΝ και πρόσθεσε πως «το πλοίο από τις 18/7/2000 δεν έπρεπε να λαμβάνει άδεια απόπλου», και πως «το κέρδος της εταιρίας εξυπηρετούσαν οι ανοιχτές υδατοστεγείς θύρες» ζητώντας να κριθεί ένοχος ο Κληρονόμος για έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Στις αγορεύσεις τονίστηκαν επίσης όλα όσα έχουν κατατεθεί από τους μάρτυρες για την κάκιστη κατάσταση των σωστικών μέσων, την ηλεκτρογεννήτρια ασφαλείας που τελικά δε λειτούργησε, τις υδατοστεγείς θύρες που παρανόμως ήταν ανοιχτές αλλά και τις πραγματογνωμοσύνες που, «με στοιχεία εντελώς αλλοιωμένα προσπαθούν να μας πείσουν για όσα δεν μπορούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ