Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ευρώπη ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Από τη συνάντηση στη Ρώμη
Από τη συνάντηση στη Ρώμη
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι αναμενόταν την Παρασκευή να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζοντας στη Γαλλία την πολυήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη, την πρώτη που έκανε στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στην ατζέντα των επαφών Γι αναμενόταν να είναι συνολικά οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας (εκτός από επιμέρους θέματα όπως οι διαφωνίες και οι όροι για τη συμμετοχή του κολοσσού «Huawei» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G), με δεδομένο ότι το παζάρι Πεκίνου - Βρυξελλών αναθερμαίνει και η κλιμακούμενη αναμέτρηση του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας Γι ήταν η Ρώμη, όπου δίπλα στον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάγιο δήλωσε πόσο «σημαντική» είναι η ενίσχυση των σχέσεων Κίνας - ΕΕ, προσθέτοντας ότι «η Κίνα δεν θα θελήσει ποτέ έναν "ψυχρό πόλεμο", γιατί αυτό θα ήταν οπισθοχώρηση» αλλά και ότι «δεν θα αφήσουμε άλλους να τον προκαλέσουν, βλάπτοντας τα συμφέροντα άλλων προς δικό τους όφελος». Οσον αφορά τις σχέσεις Κίνας - Ιταλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» είπε ότι πρέπει από κοινού να ενισχύσουν την πολυμέρεια και την απελευθέρωση του εμπορίου, ενώ εξέφρασε εκτίμηση για τη στήριξη της Ρώμης στην αρχή της «μίας Κίνας» (με βάση την οποία το Πεκίνο προσπαθεί να αντιμετωπίσει αποσχιστικές και άλλες διεργασίες γύρω από Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ κ.ο.κ.). Επιπλέον, ο Γι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν στη συνεργασία τους γύρω από τους «Δρόμους του Μεταξιού», την επενδυτική (με πολλές γεωπολιτικές προεκτάσεις βέβαια) πρωτοβουλία στην οποία η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα του «G7» που έχει ενταχθεί, όχι χωρίς αντιδράσεις βέβαια. Σημειωτέον, την επόμενη χρονιά θα γίνει και διμερής επιχειρηματική συνδιάσκεψη με στόχο - όπως είπε ο Γι - πιο «ορατά αποτελέσματα» στη διμερή συνεργασία. Ανάμεσα σε άλλα, ο Γι επανέλαβε την ετοιμότητα του Πεκίνου να προχωρήσουν και οι σινο-ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση Επενδυτικής Συμφωνίας ΕΕ - Κίνας, την οποία ωστόσο δυσχεραίνουν διάφορες αντιθέσεις.

Από τη μεριά του, ο ντι Μάγιο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Κίνα αναμφισβήτητα αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς μας εταίρους και δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι πλέον αποτελεί καθοριστικό παίκτη για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σεναρίου διεθνώς». Πρόσθεσε βέβαια πως «η δική μας διεθνής τοποθέτηση είναι σαφέστατη, προς όλους, ξεκινώντας με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, που παραμένει ισχυρότερη από ποτέ» αλλά και πως «αυτό μας καθιστά ικανούς να αναπτύξουμε μια υγιή και δίκαιη σχέση με την Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ