Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νεκρή η απεργός πείνας Εμπρού Τιμτίκ

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης η δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ, έχοντας συμπληρώσει 238 μέρες απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενη για τους όρους που δικάστηκε και καταδικάστηκε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Τιμτίκ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής στις 30 Ιούλη, ενώ νωρίτερα το δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα του Ινστιτούτου Ιατροδικαστών σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση της υγείας της επέβαλλε την άμεση αποφυλάκισή της.

Η νεαρή δικηγόρος είχε συλληφθεί το 2017 κατηγορούμενη για «τρομοκρατία», επειδή υπερασπίστηκε άτομα που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη φιλουκουρδική οργάνωση DHKP-C, την οποία η Αγκυρα έχει θέσει εκτός νόμου. Η Τιμτίκ ζητούσε επανάληψη της δίκης της με δίκαιους όρους και διαφάνεια, αφού καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση, με βάση καταθέσεις μαρτύρων αμφίβολης αξιοπιστίας. Επιπλέον, η καταδίκη της ανακοινώθηκε χωρίς να εξεταστεί καθόλου η έφεση που υπέβαλαν οι συνήγοροί της.

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΚΚΕ

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο της Εμπρού Τιμτίκ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Επειτα από 238 μέρες απεργίας πείνας, στην Τουρκία, έφυγε από τη ζωή η Εμπρού Τιμτίκ (Ebru Timtik), δικηγόρος, μέλος του Νομικού Γραφείου του Λαού. Η ίδια, μαζί με τον επίσης δικηγόρο Αϊτάτς Ουνσάλ, που συνεχίζει, πραγματοποιούσε απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, την καταστολή, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, στο όνομα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας".

Το ΚΚΕ καταδικάζει για άλλη μια φορά τη βιομηχανία διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ερντογάν, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, δικηγόρους, αλλά και την ανοχή έως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ κατά τ' άλλα κόπτονται υποκριτικά για τα "ανθρώπινα δικαιώματα".

Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Εμπρού Τιμτίκ και την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ