Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Σε τεχνητό κώμα σε νοσοκομείο της Γερμανίας παραμένει ο αντιπολιτευόμενος Ρώσος Αλεξέι Ναβάλνι, δείχνοντας σημάδια βελτίωσης. Οι οικείοι του καθώς και Γερμανοί γιατροί θεωρούν ότι δηλητηριάστηκε, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αξιοποιήσουν το γεγονός στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.

Με παρεμβάσεις τους την περασμένη βδομάδα, ηγέτες και ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ζητούσαν επίμονα από τη Ρωσία «διαφανή έρευνα, για να διαπιστωθεί τι συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους». Το θέμα απασχόλησε και την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ (Πέμπτη - Παρασκευή) στο Βερολίνο, ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, κάλεσε τη Ρωσία «να παίξει το χαρτί της διαφάνειας», εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο «είναι προς το συμφέρον της».

Την Πέμπτη η Εισαγγελία της Δυτικής Σιβηρίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, σημειώνοντας πως δεν βρέθηκαν ισχυρές ουσίες ή ναρκωτικά κατά την αναζήτηση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ενώ επιθεώρησε τους χώρους από τους οποίους πέρασε ο Ναβάλνι και κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.

Αργότερα η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι βάσει των ερευνών της δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος σε βάρος του Ναβάλνι. Ζήτησε από τη Γερμανία τη νομική της συνδρομή στον έλεγχο που σχετίζεται με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία προτίθεται να συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές. Παράλληλα ζήτησε από τη Γερμανία «εξηγήσεις, στοιχεία και αποδείξεις που είχαν αναφερθεί στις προκαταρκτικές διαγνώσεις, όπως επίσης έγγραφα που αφορούν ιατρικά στοιχεία και εξετάσεις των Γερμανών γιατρών».

Σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς, έχουν βρεθεί σημάδια δηλητηρίασης με ουσίες από την ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης, αν και η συγκεκριμένη ουσία δεν έχει ταυτοποιηθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει μεγάλες ασυνέπειες στις έρευνες για την υπόθεση Ναβάλνι (2021-08-03 00:00:00.0)
Ρωσικά αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις (2020-12-23 00:00:00.0)
Προκαταρκτική έρευνα για τον Ναβάλνι (2020-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ