Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Στη μέγγενη εσωτερικών αντιθέσεων και εξωτερικών παρεμβάσεων

Διάλογο και νέες εκλογές συνεχίζει να ζητάει η αντιπολίτευση

Από διαδήλωση στο Μινσκ

Copyright 2020 The Associated

Από διαδήλωση στο Μινσκ
ΜΙΝΣΚ.--

Οπως έγινε φανερό και την περασμένη βδομάδα, διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιδιώκουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις σχετικά με την «πολιτική κρίση» στη Λευκορωσία και πρωτίστως ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Μπίγκαν, επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα τη Λιθουανία και τη Ρωσία για την κατάσταση στη Λευκορωσία, σηματοδοτώντας τον μεγαλύτερο ρόλο που επιδιώκουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

ΕΕ και ΝΑΤΟ εντείνουν τις πιέσεις και ταυτίζονται με τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για νέες εκλογές, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και τερματισμό της καταστολής των διαδηλώσεων, με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ να προσανατολίζονται στην επιβολή κυρώσεων σε 20 πρόσωπα «υπεύθυνα για καταστολή των διαδηλωτών» και «νοθεία στις προεδρικές εκλογές» της 9ης Αυγούστου.

Επίσης, οι πρέσβεις της ΕΕ και των χωρών - μελών της στο Μινσκ διαμήνυσαν στον Λευκορώσο ΥΠΕΞ, Βλαντιμίρ Μακέι, πως οι διώξεις σε βάρος της αντιπολίτευσης είναι «απαράδεκτες» και κάλεσαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί τον διάλογο. Από τη μεριά του ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβληθούν.

ΝΑΤΟ: Η κρίση στη Λευκορωσία μάς αφορά

Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τον Λουκασένκο να σεβαστεί τα «θεμελιώδη δικαιώματα» των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών, ενώ ισχυρίστηκε πως «το ΝΑΤΟ δεν έχει στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή, επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί αυτό (σ.σ. από τον Λουκασένκο) για την καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών είναι εντελώς αστήρικτη».

Στο μεταξύ η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Ευρωκοινοβούλιο επανέφερε το αίτημα της αντιπολίτευσης για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνητικές αρχές, αλλά και προθυμία «να εξετάσουμε τη διαμεσολάβηση διεθνών οργανισμών για τη διευκόλυνση του διαλόγου». Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί υπέρ της διαμεσολάβησης της ΕΕ ή της Ρωσίας ή «οποιουδήποτε μπορεί να βοηθήσει» για την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου.

Η ίδια χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις των τελευταίων βδομάδων «μια ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι μια γεωπολιτική επανάσταση». Υποστήριξε τέλος ότι το κίνημα διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία δεν είναι ούτε «αντιρωσικό» ούτε «φιλορωσικό», και απ' την άλλη ούτε «φιλοευρωπαϊκό» ούτε «αντιευρωπαϊκό».

Παρεμβάσεις και προσπάθειες επιρροής

«Το ζήτημα δεν είναι τι συμβαίνει στη Λευκορωσία, αλλά ότι κάποιοι θέλουν να συμβεί κάτι άλλο εκεί. Επιδιώκουν να επηρεάσουν αυτές τις διαδικασίες και να επιτύχουν ορισμένες αποφάσεις που, όπως πιστεύουν, ανταποκρίνονται στα πολιτικά τους συμφέροντα», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος σε εξωτερικούς παράγοντες που επιδιώκουν να επηρεάσουν τις διαδικασίες και τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία.

Από την πλευρά της η Ρωσία, μετά από αίτημα του Λουκασένκο, δημιούργησε μια εφεδρική αστυνομική δύναμη για να υποστηρίξει τον Λευκορώσο ηγέτη, η οποία όμως δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά μόνο αν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, δηλαδή αν οι διαδηλωτές αρχίσουν να «πυρπολούν σπίτια, τράπεζες, να προσπαθήσουν να καταλάβουν διοικητικά κτίρια κ.λπ.», είπε ο Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «δεν θα υπάρξει ανάγκη».

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που στη Λευκορωσία «έχουν βγει άνθρωποι στους δρόμους, πρέπει να ληφθεί υπόψη, να τους ακούσουν, να αντιδράσουν», ενώ αναφέρθηκε στην πρόθεση του Λουκασένκο για «συνταγματική μεταρρύθμιση, να υιοθετήσει ένα νέο Σύνταγμα, να διεξαγάγει νέες εκλογές (...) με βάση αυτό το νέο Σύνταγμα».

Στις ξένες παρεμβάσεις «στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας» αναφέρθηκε και το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Βλέπουμε τι κάνουν τα κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, τη στάση των ΗΠΑ, ακόμα και του ΝΑΤΟ. Είναι παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν, υπογράμμισε ότι «ορισμένες χώρες έχουν ενοχληθεί από τη σταθερότητα στη Λευκορωσία». Απέρριψε ακόμα κάθε προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις, «είτε μέσω κυρώσεων είτε πολιτικές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλοκατηγορίες, απειλές και το «δάχτυλο στη σκανδάλη» (2021-12-03 00:00:00.0)
Νέες εντάσεις και «προειδοποιήσεις» στην Ανατολική Ευρώπη (2021-09-28 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κυρώσεις από τη Δύση και η «σύσφιξη» σχέσεων με τη Μόσχα (2021-06-01 00:00:00.0)
Ο Μακρόν καλεί τον Λουκασένκο «να φύγει» (2020-09-29 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις «πολύ στενά» (2020-08-27 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις από ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία για την «πολιτική κρίση» (2020-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ