Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μεθοδεύσεις για νέο «αντι-ιρανικό μέτωπο» στη Μέση Ανατολή

ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περιθώρια για τη δημιουργία ενός νέου «αντι-ιρανικού μετώπου» διέκρινε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με αφορμή την απόφαση Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Ισραήλ να ομαλοποιήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μίλησε για «κοινή άποψη» ΗΑΕ και Ισραήλ πως το Ιράν «συνιστά μεγάλο κίνδυνο» που μπορεί να οδηγήσει στη συγκρότηση αυτού του μετώπου, το οποίο θα προστατεύσει και «τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή».

Ωστόσο, σε προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν επιβεβαίωσε την επιθυμία του για «μια δίκαιη και μόνιμη λύση» στο παλαιστινιακό ζήτημα βάσει της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που πρότεινε το Ριάντ το 2002, και η οποία προτείνει μεταξύ άλλων την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ. Ο Σαλμάν είπε πως δεν θα υπάρξει καμία εξομάλυνση με το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακή «κρατική υπόσταση». Παρ' όλα αυτά ανέφερε ότι εκτιμά τις αμερικανικές προσπάθειες για την υποτιθέμενη «στήριξη της ειρήνης».

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές πιέσεις σε διάφορες χώρες για αναβάθμιση των σχέσεών τους με το Ισραήλ προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτών των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ προειδοποίησε για «τερματισμό» των σχέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής με χώρες που μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, μετά και από τη δήλωση του νέου Προέδρου του Μαλάουι (στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου) πως σκοπεύει να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ