Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση με αιχμή τους Κούρδους

Μία πλευρά των γαλλοτουρκικών αντιθέσεων, που αποτυπώνονται με έμφαση στους ανταγωνισμούς για την Ανατ. Μεσόγειο, φέρνει στην επιφάνεια η αντίδραση της Αγκυρας σε σχολικό βιβλίο για Γάλλους μαθητές Λυκείου, που κάνει αναφορές στους Κούρδους.

Το βιβλίο, σε κεφάλαιο με τον τίτλο «Κούρδοι: Ενα έθνος χωρίς κράτος», αναφέρει ότι «οι Κούρδοι είναι το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο που δεν έχει κράτος». Ακόμα, παραθέτει πληροφορίες για τη δημιουργία και δράση των κουρδικών οργανώσεων PKK και YPG, τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι έκανε λόγο για «τρομοκρατική προπαγάνδα η οποία είναι το αποτέλεσμα της επίσημης πολιτικής που ασκεί η Γαλλία» και χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το ότι «η Γαλλία δομεί τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική πάνω στην αντίθεσή της με την Τουρκία».

Συνεχίζοντας επέκρινε τις αντιρρήσεις που εκφράζει η Γαλλία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και πρόσθεσε ότι «εξακολουθούν να ισχύουν οι απόψεις και οι προειδοποιήσεις που έχουμε κάνει σε προηγούμενες δηλώσεις μας, για τη στήριξη της Γαλλίας σε μια τρομοκρατική οργάνωση, που συνιστά ζωτική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Η Γαλλία προτάσσει σταθερά την ανάπτυξη στενών επαφών με τους Κούρδους, στη βόρεια Συρία και όχι μόνο, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη συνεργασία μαζί τους για να αναβαθμιστεί ο ρόλος του γαλλικού κεφαλαίου στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τις επιλογές της Γαλλίας και στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Γαλλία «υποστήριξε τον πραξικοπηματία Χάφταρ και έκανε μεγάλο λάθος». «Τα πράγματα άλλαξαν, οι ισορροπίες μετατοπίστηκαν, ο Χάφταρ ηττήθηκε και ο Μακρόν έγινε υστερικός», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια υστερική συμπεριφορά εκ μέρους της Γαλλίας, τους κάνει να φαίνονται γελοίοι. Είμαστε δύο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωσοτουρκικές αντιθέσεις για το Ιντλίμπ (2020-09-23 00:00:00.0)
Παζάρι που περιπλέκει επικίνδυνα τους κινδύνους και στη γειτονιά μας (2020-08-08 00:00:00.0)
Στρώνει το έδαφος για νέες προκλήσεις (2016-10-25 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να καλλιεργούν κλίμα τρομο-λαγνείας (2016-03-19 00:00:00.0)
Ενίσχυση της συνεργασίας με αφορμή ΡΚΚ και PJAK (2011-10-22 00:00:00.0)
Οι Κούρδοι προειδοποιούν ότι δεν είναι «εύκολος στόχος» (2007-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ