Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Πρώτη επίσκεψη Λαβρόφ στη Συρία από το 2012

Διαμήνυσε το ενδιαφέρον της Μόσχας για την ανασυγκρότηση της χώρας και τη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας

Από την άφιξη Λαβρόφ στη Δαμασκό

Russian Foreign Ministry Press

Από την άφιξη Λαβρόφ στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σταθερή στήριξη της Ρωσίας στην πλήρη πάταξη της «ξένης τρομοκρατίας» στη Συρία και την ενίσχυση των προσπαθειών για την «ανασυγκρότηση» της χώρας, με φόντο και τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και κράτη - μέλη της ΕΕ, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα από το Φλεβάρη του 2012.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης των διμερών πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων Δαμασκού και Μόσχας «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Δαμασκού χτες το πρωί, συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, είχε σύντομη συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος δεν έκρυψε την επιθυμία της κυβέρνησής του να επεκτείνει τις οικονομικές και επιχειρηματικές συμφωνίες με τη Μόσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το απόγευμα, μετά το τέλος των διμερών συναντήσεων, ο Σύρος ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουαλίντ αλ Μοάλεμ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις προοπτικές υπογραφής μίας ρωσο-συριακής συμφωνίας για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη «μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Καντάφι από τη Δύση» και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και τον «Εθνικό Λιβυκό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ για «άμεση εκεχειρία».

Την Κυριακή προηγήθηκαν οι συναντήσεις του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ με Σύρους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε συνέχεια της Κοινής ρωσο-συριακής Επιτροπής Εμπορικής, Οικονομικής, Τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας που είχε συναντηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη στη Μόσχα.

Παράλληλα, το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», επικαλούμενο εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με την παραμονή των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, αλλά με την παρουσία και δράση ιρανικών και άλλων σιιτικών πολιτοφυλακών.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ως βασικό στόχο στη Συρία την «ήττα του "Ισλαμικού Κράτους" και της "Αλ Κάιντα" (...) μία μη αναστρέψιμη πολιτική λύση» για το τέλος του πολέμου στη Συρία, στο πλαίσιο της απόφασης 2254 και την απομάκρυνση «όλων των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ