Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανέξοδες υποσχέσεις

Να ...καταπραΰνει την οργή των συνταξιούχων ναυτεργατών για τις συντάξεις πείνας που τους έχει «κόψει» η κυβέρνηση, μετά από τόσα χρόνια δουλιάς στους σκυλοπνίχτες του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών, επιχείρησε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης επιδιδόμενος σε ...ανέξοδες, ουσιαστικά, υποσχέσεις για αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 70% του μισθού, χωρίς, βέβαια, να προσδιορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Οι δηλώσεις του υπουργού, σχετικά με την αύξηση των συντάξεων, ειπώθηκαν κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες και με αφορμή την ταλαιπωρία μέχρι λιποθυμίας που υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχοι ναυτεργάτες παραμονές της Πρωτοχρονιάς, όταν, μετά από τη μεθοδευμένη από εργατοπατέρες παραπληροφόρηση, κατέκλυσαν το κτίριο του ΝΑΤ με την ελπίδα ότι θα καταβληθεί και σ' αυτούς οικογενειακό επίδομα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι όλα τα θέματα ακόμα και αυτό της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος είναι «ανοιχτά και θα τα παλέψουμε»... Σημείωσε ακόμα ότι «έχει συμφωνηθεί η σταδιακή αύξηση των συντάξεων» και «σε ορατό χρονικό διάστημα να φτάσουν στο 70%». Ενώ χαρακτήρισε ως σημαντική κατάκτηση το ότι «η σύνταξη οριστικοποιήθηκε στο 60% του μισθού». Βέβαια, η αλήθεια είναι άλλη. Παρά το γεγονός ότι είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο η σύνταξη των ναυτεργατών να αποτελεί το 60% του μισθού των εν ενεργεία ναυτεργατών, από τα στοιχεία του ΝΑΤ προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των 60.500 συνταξιούχων ναυτεργατών ζει με συντάξεις που κυμαίνονται από 90 ως 102 χιλ. δραχμές, ποσά που αντιστοιχούν στο 49% και 56,5% του μισθού!

Ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα επιδόματα της ντροπής που καταβάλλονται στους ανέργους, όπως τα ψίχουλα των 55.000 δρχ. ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω γιορτών και οι 75 χιλ. δρχ. ως επίδομα ανεργίας από το ΓΕΝΕ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν προβλέπεται δραχμή αύξηση, λέγοντας ότι οι αυξήσεις «που έχουν σημειωθεί στα επιδόματα είναι από 100 ως 135%»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ