Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το κυνήγι του κέρδους πλήττει και τους δημοσιογράφους

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και Λ. Κανέλλη, για τα εργασιακά προβλήματα των εργαζoμένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Μπροστά στις ευθύνες της για τη ζοφερή εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φέρνουν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη με Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Τύπου και ΜΜΕ και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και για την προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του πολίτη στην ενημέρωση.

«Σοβαρότατα προβλήματα που τους δημιουργούν έντονη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, με αιχμή αυτά των απολύσεων και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κρατικά και ιδιωτικά», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και επικαλούνται τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΗΕΑ και σύμφωνα με τα οποία: Κατά τη διάρκεια του 2001 απολύθηκαν, από ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αρκετές εκατοντάδες δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι. Στην ΕΡΤ υπάρχουν δημοσιογράφοι πολλών «ταχυτήτων» και πολλοί από αυτούς εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, ακόμη και για 20 χρόνια. Σε αρκετούς χώρους καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καταπατείται η πενθήμερη εργασία, ενώ, ιδιαίτερα στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ουσιαστικά δεν υπάρχει ωράριο εργασίας. Ακόμη, παρατηρούνται αρκετά φαινόμενα άμισθης εργασίας, για μήνες ή και χρόνια.

«Τα συγκεκριμένα εργασιακά προβλήματα, που συνεχώς εντείνονται, συμπορεύονται με την αυξανόμενη εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης και τα πολλαπλασιαζόμενα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της», σημειώνουν οι βουλευτές. «Η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων καθιστά ειδικά τους δημοσιογράφους περισσότερο ευάλωτους, έως και ομήρους, στα κερδοσκοπικά και άλλα παιγνίδια των επιχειρήσεων - ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και οδηγεί στη συνεχή απαξίωση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Βέβαιο μάλιστα είναι, ότι τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν, καθώς το κυνήγι του κέρδους αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, και οι χειρότερες προοπτικές τους, εκτός των άλλων, υπονομεύουν αποφασιστικά το στοιχειώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ενημέρωση και οδηγούν σε φαινόμενα χειραγώγησης, από τους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ζωή της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ