Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γιατί διαφωνούμε με τα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία

Αναγκαία τα δωρεάν τακτικά ιατρεία, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Απέτυχε η χτεσινή φιέστα έναρξης των τακτικών απογευματινών ιατρείων στο νοσοκομείο της Λαμίας. Κανένας εργαζόμενος δε θεώρησε ότι του περισσεύουν χρήματα και έτσι ο φωτισμένος διάδρομος αναμονής του νοσοκομείου παρέμεινε κενός.

Ο Τάσος Χρονάς, γιατρός στο νοσοκομείο της Λαμίας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς του ΚΚΕ, σημείωσε σε δηλώσεις προς το «Ρ» για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων: «Η θέση μας είναι ότι τα τακτικά απογευματινά ιατρεία που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, πρέπει να είναι ιατρεία χωρίς αμοιβή και πολύ περισσότερο ιατρεία για να λύνουν προβλήματα υγείας που δεν μπορεί να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)». Οσο για τους γιατρούς που έσπευσαν να συμμετάσχουν στα απογευματινά ιατρεία σχολίασε πως «διαφορετική είναι η λογική των γιατρών που πιστεύουν ακόμα μια φορά πως θα τα οικονομήσουν. Η αυταπάτη τους αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα και θα αποδειχτεί περίτρανα και στην πορεία».

Αναλυτικότερα, ο Τάσος Χρονάς επισήμανε ότι τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων δεν μπορούν, ούτε πρέπει, να ασχολούνται με περιστατικά ΠΦΥ. Σκοπός τους είναι να αντιμετωπίζουν σε δεύτερο επίπεδο τα περιστατικά που αποστέλλουν για παραπέρα έλεγχο και αντιμετώπιση οι μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας - Περιφερειακά Ιατρεία - Μονάδες ΙΚΑ). Ακόμα, οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα όσων χρειάζονται παρακολούθηση, μετά νοσοκομειακή αντιμετώπιση και περίθαλψη. Επιπλέον, αυτά πρέπει να αποτελούν τα κριτήρια σύνταξης της όποιας λίστας αναμονής χρειάζεται και πρέπει να τηρείται με διαφανή και αδιάβλητο τρόπο.

Ομως, το σκοπό των τακτικών ιατρείων των νοσοκομείων, υπογράμμισε, τον αμφισβητούν και τον υπονομεύουν η κυβέρνηση, που θέλει να αποφύγει τις δαπάνες μιας ολοκληρωμένης συγκρότησης και λειτουργίας των μονάδων ΠΦΥ και πρόληψης και ορισμένοι γιατροί που στοχεύουν στο προσωπικό τους κέρδος.

Στη συνέχεια, τόνισε πως οι κομμουνιστές γιατροί γνωρίζουν ότι τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους ασθενείς και πως δεν μπορούν παρά να αποτελούν κομμάτι του νοσοκομείου, του δευτεροβάθμιου, δηλαδή, επιπέδου περίθαλψης που θα λειτουργεί με κριτήρια και αρχές δημόσιας δωρεάν υπηρεσίας, χωρίς εισιτήριο και το κυριότερο, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια... Για αυτό και εκφράζουν τη διαφωνία τους με τα απογευματινά ιατρεία που προωθεί δημαγωγικά το υπουργείο Υγείας.

Παρουσιάζοντας τους λόγους της διαφωνίας με τα απογευματινά ιατρεία, υπογράμμισε πως «δεν αφορά τόσο το ωράριο λειτουργίας τους, που στο κάτω - κάτω θα διευκόλυνε τους εργαζόμενους. Αφορά στον ιδιωτικο - οικονομικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, που εμπεδώνει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του νοσοκομείου και τη λογική της ανταποδοτικότητας, σαν προέκταση της πολιτικής που θέλει την Υγεία εμπόρευμα. Μια πολιτική που αρνείται την ύπαρξη των υπηρεσιών πρόληψης των ασθενειών, παρέχει ελλειμματικές υπηρεσίες στην ΠΦΥ και, την ίδια ώρα, προσπαθεί να καλύψει τα κενά με τη στρέβλωση και επιβάρυνση της λειτουργίας των νοσοκομείων. Στην ίδια κατεύθυνση ενισχύει τη δραστηριότητα του ιδιωτικού ασφαλιστικού κεφαλαίου και χτυπάει τα ασφαλιστικά ταμεία, που -όπως είναι γνωστό- βρίσκονται σε δεινή θέση, πληρώνοντας τις συνέπειες της πολιτικής στήριξης των συμφερόντων της εργοδοσίας».

Καταλήγοντας ο Τάσος Χρονάς απευθύνεται προς όλους, όσοι βλέπουν «το πρόβλημα με ξεκάθαρο τρόπο», και τους καλεί «μαζί με τους κομμουνιστές υγειονομικούς, να δώσουν τη μάχη, για να αποκαλύψουν τη λαθροχειρία. Να δυναμώσουν τον αγώνα για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη, που θα παρέχεται από ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης και από καλά στελεχωμένα και ολοκληρωμένα εξοπλισμένα δημόσια νοσοκομεία, σε όλη τη χώρα που να καλύπτουν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ