Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Θέμα των επιχειρηματιών οι τιμές!

Τα πρόστιμα, τα οποία απειλεί να επιβάλει η κυβέρνηση, αφορούν επιχειρηματίες που θα κάνουν λάθη σε ...αριθμητικές πράξεις

Σκέτα παραμύθια αποδεικνύονται οι μέχρι σήμερα δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για το δήθεν άγρυπνο μάτι των αρμοδίων υπηρεσιών, που θα προστατέψουν τους καταναλωτές από αυθαίρετες ανατιμήσεις που θα επιβληθούν, με αφορμή την εισαγωγή του ευρώ. Για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση έχει καταργήσει κάθε μέσο και αγορανομική διάταξη ελέγχου των τιμών, μιας και στα πλαίσια της «απελευθέρωσης» της αγοράς οι μόνοι αρμόδιοι να ορίζουν τιμές είναι οι επιχειρηματίες. Οπως αποκαλύφθηκε από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάντυξης Χρ. Θεοδώρου εκείνο που ελέγχουν αυτές τις μέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου, είναι η τήρηση των κανόνων στρογγυλοποίησης των τιμών. Το ορθόν δηλαδή, της ...αριθμητικής πράξης για τη μετατροπή των τιμών από δραχμές σε ευρώ! Ουδείς, λοιπόν, από την κυβέρνηση ασχολείται με τις τιμές, τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια, αλλά με την επαλήθευση της διαίρεσης των δραχμών με το 340,75!

Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, οι επιχειρηματίες που θα ελεγχθούν και ενδεχόμενα θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα είναι όσοι:

  • δε μετατρέπουν τις τιμές όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο
  • δεν αναγράφουν διπλές τιμές σε ευρώ και σε δραχμές
  • ζητούν από τους καταναλωτές να καταβάλλουν μεγαλύτερο αντίτιμο από αυτό που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.

Ο υφυπουργός δε δίστασε να ομολογήσει ότι έχουν εντοπιστεί ακόμα και τέτοιες περιπτώσεις. Οπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, περισσότερο στην περιφέρεια εντοπίζονται αυθαίρετες αυξήσεις κατά τη μετατροπή των τιμών. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, ο υφυπουργός, εξήγησε ότι εφόσον, οι επιχειρήσεις έχουν επιβάλει αυξήσεις στη δραχμική αξία των προϊόντων και την αξία αυτή τη μετατρέπουν με ακρίβεια σε ευρώ δεν τίθεται θέμα παρανομίας ή αισχροκέρδειας. Χαρακτηριστικό της έλλειψης μηχανισμών για τη συγκράτηση των αυξήσεων είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το Χρ. Θεοδώρου παραπέμπεται για πρόστιμο επιχείρηση η οποία επέβαλε αυξήσεις στα προϊόντα της μία μέρα αφού τις γνωστοποίησε στο υπουργείο Ανάπτυξης και δεν περίμενε να περάσουν οι είκοσι μέρες από τη γνωστοποίηση, όπως προβλέπει η αγορανομική διάταξη, και σε καμία περίπτωση γι' αυτές καθαυτές τις αυξήσεις, γιατί αυτές για την «ελεύθερη αγορά» είναι νόμιμες!

Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα τρεις επιχειρήσεις για παραβάσεις του νόμου περί «ανταγωνισμού», προτίμησε, όμως, να κρατήσει «μυστικό» σε τι συνίστανται οι παραβάσεις και περιορίστηκε στο να μιλήσει γενικώς για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και για «άσκηση διαφορετικής πολιτικής απέναντι στους πελάτες τους».

Αξίζει, τέλος, ότι ο Χρ. Θεοδώρου ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τους καταναλωτές να... «βάλουν πλάτες» στο έργο των αρμοδίων υπηρεσιών που πραγματοποιούν ελέγχους και παράλληλα να αυτοπροστατευτούν, ουσιαστικά, καταγγέλλοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες τις περιπτώσεις παραβάσεων κατά τη μετατροπή σε ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ