Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαοί να απορρίψουν τις οδυνηρές διευθετήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα επικεντρωθεί στην επικίνδυνη κλιμάκωση και στο ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα, που αμφισβητεί τα σύνορα στο Αιγαίο, διατηρεί την κατοχή στην Κύπρο και καταπατά την κυπριακή ΑΟΖ, δεν μπορεί να αποκρύψει τις ευθύνες της ΕΕ, που διατηρεί υψηλού επιπέδου οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία και μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποθάλπουν επιθετικές της ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος τους είναι τόσο η απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας και η ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όσο και η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος των αστικών τάξεων, αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων, μέσα από επικίνδυνους ανταγωνισμούς και παζάρια κατά των λαών. Αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν με ψηφίσματα ωραιοποίησης του ρόλου της ΕΕ.

Η απάντηση είναι: Κοινή πάλη των λαών. Καμία αλλαγή συνόρων. Απόρριψη των οδυνηρών διευθετήσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του».

Στο επίκεντρο το συνολικό παζάρι με την Τουρκία

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σημείωσε σε σχέση με την Τουρκία ότι «είναι ένας σημαντικός γείτονας για την Ευρωπαϊκή Ενωση (...) και είναι βασικός εταίρος σε πολλούς τομείς, για παράδειγμα η μετανάστευση» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη για μια σταθερή σχέση, η οποία θα βασίζεται σε μια κοινή ατζέντα εταιρικής σχέσης που θα σέβεται τα αμοιβαία συμφέροντα και θα βασίζεται σε αξίες, αλλά αυτό απαιτεί από εμάς να εξετάσουμε την πλήρη σχέση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο». Σημείωσε ακόμα πως «η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τις έρευνες είναι προς θετική κατεύθυνση» και πως «η τουρκική πλευρά πρέπει να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, ώστε να ξεκινήσει διάλογος».

Ενόψει δε της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι «στη Γερμανία επιτεύχθηκε συμφωνία και προσπαθούμε τώρα να υπάρξει συμφωνία και στη Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουν οι τεχνικές ομάδες. Χρειάζεται ομοφωνία, κάτι όμως που δεν υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ