Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Δένδια στη Λευκωσία

Στην Κύπρο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για συνάντηση με τον ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, με θέμα μεταξύ άλλων «τις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μια συζήτηση που αναμένεται να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για κυρώσεις στην Αγκυρα για όσα έκανε με το «Ορούτς Ρέις» σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, και όσα κάνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο με γεωτρύπανά της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, που χαρακτηρίζουν «μακρινό σενάριο» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αλλωστε, πηγές στην Αθήνα λένε ότι η Λευκωσία θα είναι «μόνη της» αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες αν βάλει θέμα επιβολής κυρώσεων, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να το διαψεύσει, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην επιβολή κυρώσεων - «χάδι» κατά «φυσικών και νομικών προσώπων» στην Τουρκία, που έχουν αποφασιστεί από πέρυσι τον Ιούνη στην ΕΕ και στην πράξη δεν έχουν αποθαρρύνει στο παραμικρό την τουρκική προκλητικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμως οι συζητήσεις εστίασαν χτες «στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το συντονισμό Ελλάδας - Κύπρου ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος». Ο ίδιος ο Δένδιας έγραψε σε ανάρτησή του ότι είναι διαρκής η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας «για την περιφερειακή σταθερότητα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από πλευράς του κυπριακού ΥΠΕΞ ειπώθηκε ότι έγιναν «ανασκόπηση εξελίξεων και συντονισμός ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Νωρίτερα, με δηλώσεις του ο Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα «ένα θετικό πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει να έχει διάρκεια», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς την ίδια στιγμή, όπως γνωρίζετε όλοι, οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης δεν έχουν επεκταθεί στην Κύπρο». Σημείωσε ακόμα ότι «στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη, στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία, υπό το φως αυτών των εξελίξεων, μετά από πολλές συζητήσεις και αποφάσεις. Η Κύπρος προσβλέπει στην ΕΕ και τους εταίρους της για αλληλεγγύη στην πράξη».

Σήμερα φτάνει στην Κύπρο και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 60ή επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ