Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λιμάνι για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Με πολιτική συγκέντρωση κορυφώνεται αύριο η πλατιά εξόρμηση των ΚΟ του ΚΚΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ηγουμενίτσα
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ηγουμενίτσα
Πολιτική συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα διοργανώνει, αύριο, Παρασκευή 2 Οκτώβρη, η Οργάνωση Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ στον παραλιακό χώρο «Πλατάνια» στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον Γρ. Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αυριανή μέρα έχει οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Η πολιτική συγκέντρωση είναι η κορύφωση μιας πλατιάς δραστηριότητας των Κομματικών Οργανώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα σε χώρους δουλειάς, σε χωριά και γειτονιές, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη το λιμάνι και συνολικά όλες οι υποδομές της χώρας να λειτουργούν και να αναπτύσσονται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος, όπως άλλωστε τονιζόταν και στην κεντρική ανακοίνωση της ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας που διακινήθηκε πλατιά, ανέδειξαν το γεγονός πως η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας, και της Ηγουμενίτσας, αφορά τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων και έχει ως στόχο τη στήριξη των κερδών τους. Με συγκεκριμένα στοιχεία απάντησαν και στα ψέματα που διακινούνται πως από αυτούς τους σχεδιασμούς και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης έχει να κερδίσει και ο λαός, φέρνοντας και το παράδειγμα από τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, όπως π.χ. του Πειραιά, όπου η εντατικοποίηση, η μείωση δικαιωμάτων, η καταστολή είναι ο κανόνας για τους εργαζόμενους.

«Αντίστοιχα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας δεν θα βελτιώσει τις μετακινήσεις με τα γερασμένα πλοία από και προς την Κέρκυρα, ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι και των ναυτεργατών. Δεν θα μειώσει τα πανάκριβα εισιτήρια ούτε το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων. Εκτάσεις του λιμανιού που σήμερα αξιοποιούνται ως ελεύθεροι χώροι ή μπορούν να γίνουν, προορίζονται για μαρίνες σκαφών κ.ά.», σημειώνεται στην ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων.

Ενώ σχετικά με τα διάφορα πιθανά σχέδια για το λιμάνι, όπως π.χ. τον εφοδιασμό των πλοίων με LNG, τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, την κατασκευή αγωγών Ενέργειας σε περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ηπειρο από τα μονοπώλια κ.ο.κ. τόνισαν πως αυτά αφορούν τη διασφάλιση φθηνών καυσίμων για τους εφοπλιστές, τους σχεδιασμούς του «Πράσινου New Deal» της ΕΕ, σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στον τομέα της Ενέργειας, και προμηνύουν μόνο κινδύνους για το λαό, που την ίδια ώρα «θα συνεχίσει να ζει στην ενεργειακή φτώχεια, να πληρώνει ακριβά τις ΑΠΕ, ενώ αυξάνονται και οι κίνδυνοι για ατύχημα μεγάλης έκτασης από τέτοιες υποδομές, ειδικά κοντά σε περιοχές όπως το Λαδοχώρι».

Σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις για ανάπτυξη του τουρισμού στη Θεσπρωτία με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, του παραλιακού μετώπου, τη μετατροπή των αλιευτικών καταφυγίων σε τουριστικά ή τη δημιουργία μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, τόνισαν πως «στην πραγματικότητα σημαίνουν αποκλεισμό του λαού από τη θάλασσα, επιδείνωση της θέσης των αλιέων».

Μόνη φιλολαϊκή λύση για το λιμάνι η πρόταση του ΚΚΕ

Παράλληλα, για τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών ομάδων, που δήθεν καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση και προβάλλουν ως φιλολαϊκή λύση τον «δημόσιο έλεγχο» στο λιμάνι, η Οργάνωση του Κόμματος ανέδειξε ότι πρόκειται για απάτη, αφού το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο ΟΛΗΓ, όπως και όλες οι πρώην ΔΕΚΟ ανήκαν στο αστικό κράτος που υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου και οι λαϊκές οικογένειες σε όλη την Ηπειρο και την Κέρκυρα έχουν μεγάλη πείρα από το τι σημαίνει «αξιοποίηση - αναβάθμιση» του λιμανιού και της περιουσίας του «υπό δημόσιο έλεγχο»: Οι χρήστες του λιμανιού, επιβάτες, αλιείς, αυτοαπασχολούμενους στην εστίαση, να βιώνουν την αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματός τους από τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλει ο ΟΛΗΓ ΑΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι να έχουν σμπαραλιαστεί, το λαό της πόλης να έρχεται αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης, έλλειψη χώρων στάθμευσης, ελεύθερων χώρων για άθληση και αναψυχή, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα στο λιμάνι που πλημμυρίζει συχνά την παραλιακή οδό και την πόλη, κατάσταση που προφανώς θα επιδεινωθεί από την πώληση.

Ο λαός «δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που κίνητρο έχει το κέρδος, από την παράδοση του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στους επιχειρηματικούς ομίλους», τονίζει η Οργάνωση του Κόμματος, και καλώντας εργατικά σωματεία, συλλόγους και φορείς να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της παράδοσης του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα τονίζει: «Το ΚΚΕ φωτίζει ότι σήμερα μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για σύγχρονες θαλάσσιες μεταφορές που να διασφαλίζουν γρήγορη, ασφαλή και φθηνή μετακίνηση του λαού και των εμπορευμάτων, σταθερή δουλειά με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου, ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι να πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της την εξουσία, να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, οι υποδομές, η γη, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Μόνο τότε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και οι υπόλοιπες υποδομές θα μπορούν να σχεδιάζονται, να λειτουργούν, να επεκτείνονται με κριτήριο την ευημερία της κοινωνίας. Στο έδαφος της εργατικής εξουσίας, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να διασφαλίσει τον κατάλληλο καταμερισμό και την κατάλληλη χωροθέτηση των διαφορετικών λιμανιών της χώρας, ώστε να υπάρξει επιτέλους διασυνδεδεμένη και συμπληρωματική λειτουργία όλων των μεταφορών, θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών, με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ