Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σιωπή για επίσκεψη Πομπέο και απαίτηση για μεγαλύτερες παροχές στο κεφάλαιο

Τι κι αν πέρασαν τρεις μέρες από τη μέρα που ο Πομπέο ξεκίνησε να περιδιαβαίνει όλη τη χώρα, επιθεωρώντας τις ΝΑΤΟικές υποδομές και ανοίγοντας νέα κεφάλαια στην επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια; Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει φιλοτιμηθεί να ψελλίσει τίποτα για τα όσα συμφωνήθηκαν, όπως για την επέκταση της βάσης της Σούδας, για το ελικοπτεροφόρο που εγκαθίσταται στην Κρήτη, για τους σχεδιασμούς των ενεργειακών μπίζνες και για τις διευθετήσεις που επισπεύδονται στην περιοχή. Η τοποθέτησή του περιορίστηκε σε ένα πικάρισμα προς τη ΝΔ για τα περί «ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών», εκφράζοντας την προσήλωσή του στις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις, για τις οποίες πρωτοστάτησε, ενώ στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου μιλάει για το δόγμα του «προβλέψιμου εταίρου» που ακολουθεί η ΝΔ, ένα «δόγμα» που είναι φυσική συνέχεια του «προτιμώμενου εταίρου» που είχε εγκαινιάσει η κυβέρνησή του με τα καλοπιάσματα στον «διαβολικά καλό Τραμπ».

Στην ίδια απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην Υγεία και μεταξύ άλλων της κουνάει το δάχτυλο επειδή δεν έβαλε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το κεφάλαιο, αναφέροντας πως ενώ «είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια δυναμικά επεκτατική πολιτική (...) επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο». Την κατηγορεί για πολιτική εξαπάτηση, αφού όπως υποστηρίζει «στην οικονομία, καθώς τη στιγμή που ο κος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι έχει προωθήσει ένα πακέτο ύψους 24 δισ. για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι και τον Αύγουστο του 2020 αποδεικνύει ότι οι πραγματικές δαπάνες στήριξης δεν ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ευρώ».

Τέλος, η απόφαση δίνει «γραμμή» στον κομματικό μηχανισμό να επιταχύνει ώστε να βάλει «πρόσημο» στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, αυτό της αμφισβήτησης της κυβέρνησης και του συσχετισμού που διαμορφώθηκε με τις εκλογές του 2019, προσπαθώντας να περιορίσει τους αγώνες που αναπτύσσονται στα στενά όρια της κυβερνητικής εναλλαγής.

Στο φόντο των εσωκομματικών αναταράξεων και μπροστά στη συζήτηση που συνεχίζεται για τους όρους της «διεύρυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ, με το συνέδριο να έχει αναβληθεί λόγω πανδημίας, η απόφαση κάνει λόγο για την ανάγκη «ενιαίας έκφρασης», για «κανόνες» και «σαφείς διαδικασίες», που θα υπηρετούν τον παραπάνω σκοπό. Τη σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των κανόνων αναλαμβάνουν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλ. Τσίπρας υπαναχώρησε απ' τη διακηρυγμένη του πρόθεση για σύσταση «Πειθαρχικού Συμβουλίου», μια πρόταση που είχε προκαλέσει συζητήσεις, αφού εκλήφθηκε σαν απειλή προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο για τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας του με τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη. Τη διαφωνία τους με τη σύσταση Πειθαρχικού είχαν φροντίσει να διαμηνύσουν οι 53+ και άλλα στελέχη, όπως ο Ν. Βούτσης και ο Π. Σκουρλέτης, ενώ ο πρώην υπουργός Στ. Κοντονής ανέφερε ότι το κόμμα είναι σε «σκοτεινό τούνελ, οι παρενέργειες λαθών και επιλογών, οι οποίες δεν ήταν κατάλληλες, αρχίζουν σήμερα να κακοφορμίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ