Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δε χάνουν το μεροκάματο αν προσπάθησαν και δεν έφτασαν

Δε χάνουν το μεροκάματο, ούτε είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν παραπάνω γι' αυτό, οι εργαζόμενοι που παρότι προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να πάνε στην εργασία τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, εφόσον η επιχείρηση στην οποία εργάζονται λειτούργησε. Το μεροκάματο δε χάνεται ακόμα και αν δε λειτούργησε η επιχείρηση, εφόσον όμως μπορούσε να το κάνει. Ο εργαζόμενος, όμως, δε χάνει το μεροκάματο μόνο αποδεικνύοντας ότι προσπάθησε να πάει στην εργασία του και δεν το κατόρθωσε παρά το ότι αξιοποίησε κάθε δυνατό μέσο.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία έχει σταλεί σε όλες τις Επιθεωρήσεις Εργασίας της χώρας, υπενθυμίζεται η ρύθμιση που ισχύει με βάση το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο: «Οταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης».

Αντίθετα, σύμφωνα με το άρθρο 380 του Αστικού Κώδικα, υπάρχει κοινή απαλλαγή (από την προσφορά εργασίας αλλά και του μεροκάματου) εφόσον η επιχείρηση δεν μπόρεσε να λειτουργήσει λόγω ανωτέρας βίας και για τον ίδιο λόγο δεν μπόρεσε να πάει σε αυτή ο εργαζόμενος.

Εχει σημασία να επισημανθεί και τι θεωρείται «ανώτερη βία». Σύμφωνα με αποφάσεις του Αρείου Πάγου, η εγκύκλιος αναφέρει ότι ανώτερη βία υπάρχει «όταν η αποδοχή της εργασίας από τον εργοδότη εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς από τυχερό και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο είναι αδύνατο να αποτραπεί και αν ακόμα καταβάλλετο το ανώτατο δυνατό μέτρο επιμέλειας, σύνεσης και πρόνοιας». Με λίγα λόγια, εάν ο εργοδότης προσπάθησε να λειτουργήσει την επιχείρηση με κάθε δυνατό τρόπο και δεν τα κατάφερε, τότε συντρέχει «ανώτερη βία». Το ίδιο όμως ισχύει αντίστοιχα και για τον εργαζόμενο, ο οποίος προσπάθησε να πάει στην εργασία του και δεν το κατόρθωσε, παρά το ότι αξιοποίησε κάθε δυνατό μέσο. Εάν η επιχείρηση δε λειτούργησε ενώ θα μπορούσε, τότε επίσης πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους ο μισθός τους ακέραιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ