Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΔΕΔΥ
Συναντίληψη και συναίνεση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική

Αποσύρει η ΑΔΕΔΥ την προσφυγή για το «Πόθεν Εσχες»

Χέρι - χέρι θα βαδίσει η κυβέρνηση με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, ώστε να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά και πιο ολοκληρωμένα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της μεταρρύθμισης στο δημόσιο τομέα. Η συναντίληψη των δύο πλευρών στα βασικά ζητήματα αυτής της πολιτικής καθώς και η κοινή τους απόφαση να προχωρήσουν σε κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας εκφράστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο χτες κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης και η ηγεσία της ανώτατης δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης της χώρας. «Για μας- δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο Κ. Σκανδαλίδης- η ΑΔΕΔΥ είναι ο πιο βασικός εταίρος μας, σ' ό,τι αφορά τη συζήτηση, το διάλογο, τη συνεννόηση, για τα θέματα των μεγάλων αλλαγών και της εξέλιξης που απαιτούνται στην πορεία της δημόσιας διοίκησης». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος ενίσχυσε όσο μπορούσε την ειδυλλιακή εικόνα. «Υπάρχει - είπε- μια συμφωνία αρχών σε ό,τι αφορά την αξιοκρατία, την εξέλιξη των υπαλλήλων, αλλά και τη δικαιοσύνη στις αμοιβές, με στόχο και κοινό έδαφος πάντοτε, τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον Ελληνα πολίτη». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία αρχών, θα συνοδευτεί από συγκεκριμένη συνεργασία και στην πράξη θα αποδείξει ότι μία συναντίληψη στην αντιμετώπιση των θεμάτων του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, θα δώσει τα εφόδια στη δημόσια διοίκηση να παίξει το ρόλο της... δεδομένου ότι τόσο η ανταγωνιστικότητα όσο και η διεύρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χώρας, απαιτεί μια δημόσια διοίκηση σε άλλη τροχιά λειτουργίας και εξέλιξης τα επόμενα χρόνια».

Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργείται πλέον στις δύο πλευρές είναι το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ- σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της- θα αποσύρει την προσφυγή που έχει κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το περιβόητο «Πόθεν Εσχες» των δημοσίων υπαλλήλων αρκούμενη στο γεγονός ότι συμφώνησε με τον υπουργό να φτιαχτεί, από κοινού με το υπουργείο, μια επιτροπή που θα αξιολογήσει το προαναφερόμενο μέτρο και τη μέχρι τώρα εφαρμογή του. Σε ό,τι δε αφορά τους κινδύνους των κυρώσεων που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κατέθεσαν δηλώσεις «Πόθεν Εσχες» ο Σπ. Παπασπύρος είπε ότι εφόσον υπάρξει πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί «με βάση τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων». Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση άσκησε δίωξη κατά του γιατρού στο νοσοκομείο Λαμίας Τ. Χρονά, στελέχους του ΚΚΕ, γιατί αρνήθηκε να καταθέσει δήλωση «πόθεν έσχες», ενώ ανάλογες διώξεις έχουν ήδη ασκηθεί αρκετές ακόμα.

Κατά τ' άλλα, τα υπόλοιπα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης και των εργαζομένων σ' αυτήν θα μπουν στη γνωστή διαδικασία του διαλόγου είτε στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- που θα συνεδριάσει στις αρχές του επόμενου μήνα- είτε σε άλλο πλαίσιο, αλλά πάντοτε με κυρίαρχη τη λογική της συναίνεσης, ούτως ώστε να προωθηθεί η κυβερνητική πολιτική χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συστήνει νέα ομάδα ...εργασίας (2003-07-23 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης (2001-03-20 00:00:00.0)
Δεν περνάει ο αυταρχισμός (2001-02-17 00:00:00.0)
Με διώξεις απειλούνται οι «απείθαρχοι»! (2001-02-16 00:00:00.0)
Διαδικαστικά κολπάκια από την κυβέρνηση (2001-02-03 00:00:00.0)
Εκβιάζει και τρομοκρατεί η κυβέρνηση (2001-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ