Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Διαδικαστικά κολπάκια από την κυβέρνηση
  • Δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας του αυταρχικού μέτρου η χτεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης
  • Σε δυναμική απειθαρχία καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ - Δημοσίου

Με διαδικαστικού χαρακτήρα τερτίπια και κολπάκια ότι τάχα διασφαλίζεται το απόρρητο, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων και να επιβάλει το αυταρχικό και συκοφαντικό μέτρο του «πόθεν έσχες». Περιφρονώντας επιδεικτικά την καθολική άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να καταθέσουν τη δήλωση «πόθεν έσχες», η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή, ακριβώς γιατί μέσω αυτού του μέτρου επιδιώκει να διασύρει τους εργαζόμενους προκειμένου να περάσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της και στο δημόσιο τομέα. Το σαθρό επιχείρημα της κυβέρνησης περί δήθεν «πάταξης της διαφθοράς» αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο προσχηματικό και κατ' εξοχήν συκοφαντικό και προσβλητικό για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Με χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης καθορίζεται ο τρόπος κατάθεσης των δηλώσεων «πόθεν έσχες», σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι βάσιμες εντυπώσεις ότι δε διασφαλίζεται το απόρρητο. Ωστόσο, ούτε αυτό κατορθώνει γιατί και πάλι οι δηλώσεις υποβάλλονται στις διευθύνσεις προσωπικού και υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο, προκειμένου προφανώς να αξιοποιηθούν τα «ευρήματα» αναλόγως. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο καθορίζεται ότι η δήλωση «πόθεν έσχες» θα υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα. Στο πρωτότυπο, όπου στην πρώτη σελίδα του θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του υπαλλήλου, η ημερομηνία έναρξης της υπαλληλικής σχέσης με το δημόσιο και τα στοιχεία του, και το οποίο μαζί με την υπεύθυνη δήλωση θα τοποθετείται σε κλειστό φάκελο στο προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου. Στο φωτοαντίγραφο, όπου θα φαίνεται το ΑΦΜ και όχι τα στοιχεία του υπαλλήλου (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση) θα μεταβιβάζεται στην αρμόδια υπηρεσία προσωπικού, προκειμένου να γίνει η... επεξεργασία!

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται ακόμα οδηγίες για το «θεαθήναι» και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ότι οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» είναι εμπιστευτικής φύσεως και έχουν υπηρεσιακό καθήκον να διαφυλάξουν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα και πως τυχόν παραβίαση αυτής της αρχής συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Είναι φανερό, όπως σχολίαζαν χτες συνδικαλιστικοί κύκλοι, ότι η εγκύκλιος δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας του μέτρου, αφού το ζητούμενο είναι να μην εφαρμοστεί για να μην περάσουν οι αυταρχικές και αντιυπαλληλικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ Δημοσίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «συνέχισης μαζικής δυναμικής απειθαρχίας». Στο πλαίσιο αυτό καλεί τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις αγώνα και αντίστασης στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Από την πλευρά της η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες και να προσπαθεί να δώσει «λύση» μέσα από διάλογο και αλληλογραφία με το υπουργείο. Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ η πλειοψηφία (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) περιμένει ακόμα την απάντηση του υπουργείου στην επιστολή που έστειλε. Στην επιστολή ζητούσε διασφάλιση του απορρήτου, της ανωνυμίας, αντικειμενικά κριτήρια επεξεργασίας των στοιχείων και διαδικασία διερεύνησής τους, καθώς και μελέτη του συστήματος εφαρμογής.

Ο Σπ. Παπασπύρος

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος σε δήλωσή του χτες στο (Flash.gr) εκφράζει την έκπληξή του για την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών, δίχως, όπως χαρακτηριστικά είπε, να έχει αποσταλεί προηγουμένως η απάντηση του υπουργείου στα αιτήματα που έθεσε η ΑΔΕΔΥ με σχετική επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα κ. Καμπέλη. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι η εγκύκλιος καλύπτει ένα μόνο από τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, τη διασφάλιση δηλαδή του απορρήτου κατά την επεξεργασία των δηλώσεων. Κατά τα λοιπά, όπως είπε ο κ. Παπασπύρος, η διαδικασία και το σύστημα ελέγχου παραμένουν διάτρητα, αφού το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ για επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων επεξεργασίας, καθώς και διασφάλιση της αντικειμενικότητας του ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι με την εγκύκλιο αυτή δεν αλλάζει η στάση της ΑΔΕΔΥ και επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να προσβάλουν τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ