Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Παρωνυχίδα μπροστά στα μεγάλα σκάνδαλα της διαπλοκής

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης από τη Βουλή των όσων καταγγέλλει με το πόρισμά του ο εισαγγελέας Ι. Ντογιάκος

Υπέρ της διερεύνησης από τη Βουλή, μέσω προανακριτικής επιτροπής, των όσων καταλογίζονται στο πόρισμα Ντογιάκου κατά των δύο υπουργών, τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα όσα ζητήματα τίθενται με το πόρισμα «είναι παρωνυχίδες σε σχέση με το σύνολο της διαπλοκής».

Ο Αντ. Σκυλλάκος έκανε αναφορά στη συζήτηση που γίνεται τελευταία περί «διαπλοκής», λέγοντας ότι «η διαπλοκή, με την ευρύτερη έννοιά της, έτσι και αλλιώς υπήρχε και θα υπάρχει. Κυρίως πρέπει να ερευνούμε και ο κόσμος να βλέπει τις διαπλοκές και την εξυπηρέτηση τελικά των συγκεκριμένων συμφερόντων, όπως γίνεται μέσα από τη συνολική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Και αυτό, με βάση τι νόμους ψηφίζουμε, ο λαός να ερευνά πίσω από κάθε νόμο ή απόφαση ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Οταν κερδίζουν οι λίγοι και χάνουν οι πολλοί είναι διαπλοκή με την οποία πρέπει να ασχολούμαστε περισσότερο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μας απασχολούν και τα προβλήματα της συγκεκριμένης διαπλοκής, όταν προκύπτουν συγκεκριμένα ζητήματα».

Στη συνέχεια ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην επικρατούσα κατάσταση λέγοντας ότι οι περισσότεροι καναλάρχες έχουν και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και θέλουν μεγαλύτερο κομμάτι από το μοίρασμα της «πίτας» του δημοσίου, που πρόθυμα δίνει η κυβέρνηση, χρωστάνε τεράστια ποσά στην Εφορία και τα ταμεία που δεν ξοφλάνε λόγω σκανδαλωδών ρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο πόρισμα Ντογιάκου ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι αυτό που ζητάει ο εισαγγελέας είναι να ασχοληθεί η Βουλή με δύο υποθέσεις και να κρίνει εάν πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση γιατί κατά τη γνώμη του υπάρχουν κάποια σοβαρά στοιχεία και σοβαρές ενδείξεις. Δεν είναι σωστό, είπε, να βάζουμε στη θέση του κατηγορουμένου το συγκεκριμένο εισαγγελέα επειδή έκανε την έρευνα.

Οσο δε για τα συγκεκριμένα στοιχεία για το ΤΡΑΒΕΛ ΠΛΑΝ, τόνισε ότι από αυτά φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για το ασυμβίβαστο Λαμπράκη και ΜΕΓΚΑ και κατηγόρησε τον Δ. Ρέππα ότι διαστρέφει την πραγματικότητα όταν προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στο ΕΡΣ για τη μη πραγματοποίηση της σχετικής έρευνας. Ανέφερε ότι το ΕΡΣ, όχι με δική του ευθύνη, δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει την Επιτροπή Διαφάνειας και όταν το απέκτησε ερεύνησε το θέμα και κατέληξε σε απόφαση που έλεγε: «Ναι υπάρχουν ευθύνες, υπάρχει ασυμβίβαστο Λαμπράκη εδώ» και επέβαλε μάλιστα και πρόστιμο.

Η όλη υπόθεση, συνέχισε ο Αντ. Σκυλλάκος, γέννησε σοβαρές παρενέργειες, με αποτέλεσμα να υπαναχωρεί τώρα η κυβέρνηση από όσα συμφωνήθηκαν στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος για το ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ΜΜΕ και προμήθειας του δημοσίου.

«Η συζήτηση που κάνουμε, είπε, και η έρευνα που συνεχίζει να κάνει το ΕΡΣ ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και η κυβέρνηση πάει να προστατεύσει τους καναλάρχες και τους εργολάβους». Εφερε δε ως επιπλέον παράδειγμα ότι το ΕΡΣ ανακάλυψε ότι ασυμβίβαστο στο ΜΕΓΚΑ δεν υπάρχει μόνο με τον Λαμπράκη, αλλά ερευνάται και η περίπτωση να είναι στο μετοχικό κεφάλαιο και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ και άλλοι εργολάβοι, γι' αυτό και η κυβέρνηση υπαναχωρεί πλήρως στις συνταγματικές διατάξεις για το ασυμβίβαστο.

«Αυτό είναι το σκάνδαλο. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι παρωνυχίδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σκυλλάκος.

Οσο δε για το διορισμό Ψυχάρη ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανόν να υπάρχει παρανομία, αφού τα χαρτιά που έστειλε το Πάντειο Πανεπιστήμιο δε συμπεριλαμβάνουν τον Ψυχάρη στους πανεπιστημιακούς του ιδρύματος, όπως απαιτεί ο νόμος για το διορισμό στη θέση του διοικητή του Αγίου Ορους.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο Μέγαρο Μουσικής λέγοντας ότι εκεί έχουμε περίπτωση «νομιμοποιημένων διαπλοκών». Επί σειρά ετών είπε, με τη συνεργία τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ έγιναν μία σειρά χαριστικές ρυθμίσεις για το Μέγαρο Μουσικής και δόθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια, για να εμφανίζεται ο Λαμπράκης «ως ο Μαικήνας του πολιτισμού, να έχει γίνει παραχώρηση μεγάλου μέρους του πολιτισμού σε αυτόν, με προίκα από το κράτος, χωρίς να μπει σχεδόν δραχμή από το συγκρότημα στην υπόθεση αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ