Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΡΙΣΜΑ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ»
Ενοχη κυβερνητική άρνηση περαιτέρω διερεύνησης

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέρριψαν χτες την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις ευθύνες υπουργών σε ενέργειες εύνοιας των «διαπλεκομένων»

Οι Δ. Ρέππας και Θ.Πάγκαλος  επιτέθηκαν στον εισαγγελέα  που "τόλμησε" να μιλήσει ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες.

Αρνήθηκε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών του Θ. Πάγκαλου και του Δ. Ρέππα με βάση το πόρισμα του εισαγγελέα Ι. Ντογιάκου.

Εδειξε έτσι, παρά το ότι τα ζητήματα που τίθενται από το πόρισμα είναι παρωνυχίδες σε σχέση με το σύνολο της διαπλοκής, όπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος (η τοποθέτησή του σε διπλανή στήλη) ότι δε θέλει να ανοίξει συζήτηση για την «αμαρτωλή» πολιτική της στον τομέα των ΜΜΕ και των ιδιοκτητών μεγαλοεργολάβων. Αντίθετα τόσο οι δύο εγκαλούμενοι όσο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να επιτεθούν κατά του εισαγγελέα Ντογιάκου, που είχε το «θράσος» να διαπιστώσει «παράβαση καθήκοντος» για τον Θ. Πάγκαλο και τον Δ. Ρέππα.

Οπως είναι γνωστό, στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες στον Δ. Ρέππα επειδή δεν άσκησε έλεγχο στη σύμβαση του ταξιδιωτικού γραφείου του Χ. Λαμπράκη «Τράβελ Πλαν» με κρατικές υπηρεσίες, σύμβαση που είναι παράνομη, αφού ο Χ. Λαμπράκης είναι μέτοχος στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ και η ανάληψη κρατικών έργων είναι ασυμβίβαστη. Στον Θ. Πάγκαλο καταλογίζεται ότι διόρισε ως διοικητή του Αγίου Ορους τον διευθυντή της εφημερίδας το ΒΗΜΑ χωρίς αυτός να κατέχει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα που απαιτούνται γι' αυτή τη θέση.

Υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής τάχθηκαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, το κόμμα του οποίου ζήτησε τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος Ντογιάκου, στην ομιλία του είπε ότι η στάση της κυβέρνησης να μην επιθυμεί τη διερεύνηση των καταγγελιών δημιουργεί υπόνοιες και δείχνει ότι «φοβάται την αλήθεια».

Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής, είπε, είναι ανάγκη, για να μην πλανάται η αίσθηση ότι σοβαρά ζητήματα κουκουλώνονται, ενώ η άρνηση της έρευνας δείχνει νοοτροπία υποτέλειας προς «εξωθεσμικούς παράγοντες».

Ο Κ. Καραμανλής κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αντί για ουσιαστική έρευνα επέλεξε την τακτική των ύβρεων και των απειλών και είπε ότι η αποδοχή της προανακριτικής είναι «ένα τεστ αξιοπιστίας για όλους». Μάλιστα είπε ότι τα όσα καταλογίζει ο εισαγγελέας στον υπουργό Τύπου για το ασυμβίβαστο στο ΜΕΓΚΑ τα αναφέρει σε σχετική του απόφαση και το ΕΡΣ, γι' αυτό και ο Δ. Ρέππας επέλεξε να επιτεθεί τόσο κατά του εισαγγελέα όσο και κατά του ΕΡΣ.

Υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τους δύο υπουργούς, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, μη θέλοντας την περαιτέρω έρευνα, επιζητά την «εξωθεσμική στήριξη» και δείχνει «νοοτροπία δουλοπρέπειας».

Υπέρ της περαιτέρω έρευνας των καταγγελιών Ντογιάκου μέσω προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος. Υπενθύμισε παλιότερες παρεμβάσεις του ίδιου στη Βουλή για το θέμα Ψυχάρη και του ΔΟΛ και είπε ότι «η πολιτική ουσία της υπόθεσης παραπέμπει ευθέως στο κρίσιμο πρόβλημα της διαπλοκής συμφερόντων και εξουσιών του οποίου και αποτελεί πρακτική εφαρμογή». Σήμερα, τόνισε, κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και «εάν καλυφθούμε πίσω από τη δύναμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τότε θα έχουμε καταφέρει ένα θανάσιμο πλήγμα στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο Δ. Ρέππας

Την επίθεση κατά του εισαγγελέα Ι. Ντογιάκου επέλεξε ο υπουργός Τύπου στην ομιλία του, κάνοντας λόγο για «σαθρή κατηγορία» και πρόκληση κατά της Βουλής, με στόχο την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, όπως έγινε και το 1989!

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι τον επέλεξε ως στόχο για να πλήξει την κυβέρνηση συνολικά, εξυπηρετώντας διάφορα «ποικιλώνυμα συμφέροντα». Ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός να προχωράει εισαγγελική έρευνα χωρίς ο αρμόδιος λειτουργός να απευθυνθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου και στο ΕΡΣ.

Ανακοίνωσε ότι αφού προηγήθηκε η έρευνα για τις καταγγελίες του ασυμβίβαστου στο ΜΕΓΚΑ και η σχετική απόφαση του ΕΡΣ, ο ίδιος εξέδωσε τελικά απόφαση σύμφωνα με την οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο ΜΕΓΚΑ και πέρα από το πρόστιμο κλήθηκε η εταιρία να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και τα όσα προβλέπει για το ασυμβίβαστο των ιδιοκτητών της.

Δεν υπάρχει καμία παράβαση καθήκοντος, είπε, και ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος αγωνίζεται για να ξεκαθαρίσει το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για το οποίο υπεύθυνη είναι η ΝΔ που έδωσε τις σχετικές άδειες. Δεν έχω τη δυνατότητα, είπε, να ελέγχω όλες τις συμβάσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη διαφήμιση του έργου του, που το βρήκε σημαντικό, αφού βάζει κανόνες σε βάρος των ιδιοκτητών που δρούσαν ασύδοτοι, όπως είπε, από την περίοδο του 1989.

Δεν παρέλειψε να συνδέσει το εισαγγελικό πόρισμα με την τακτική της ΝΔ, λέγοντας ότι η ευαισθησία ορισμένων εισαγγελέων κινείται ανάλογα με τις πολιτικές προτεραιότητες διαφόρων κομμάτων. Με μία προφανή λογική «συμψηφισμού» είπε ότι σύμβαση με το πρακτορείο «Τράβελ Πλαν» έχει συνάψει και η ΝΔ.

Είχε πνευματικές ανησυχίες ο Ψυχάρης!

Οχι μόνο δεν είδε καμία παρανομία στο διορισμό Ψυχάρη ως διοικητή του Αγίου Ορους ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, αλλά στην ομιλία του είπε ότι ο εισαγγελέας Ντογιάκος με την αποστολή του πορίσματός του στη Βουλή παραβίασε το νόμο, αφού, όπως είπε, είναι αντισυνταγματικό να προχωρήσει σε έρευνα κατά υπουργού, δικαίωμα που έχει μόνο η Βουλή.

Κάνοντας μία αναδρομή στην υπόθεση διορισμού το 1996, είπε, δεν έβρισκε κανέναν πρόθυμο να αναλάβει τη διοίκηση του Αγίου Ορους, όπου υπήρχε πρόβλημα διοίκησης και η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη, που οι μοναχοί «έπαιζαν ακόμα και ξύλο μεταξύ τους». Ο Ψυχάρης, είπε, το ζήτησε μόνος του και στη συνέχεια ο υπουργός ανακάλυψε ότι ο διευθυντής του «Βήματος» είχε «πνευματικές ανησυχίες» (!), πήγαινε στο Αγιο Ορος για 11 χρόνια και μάλιστα οργάνωνε και σχετικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, είπε, με την επιλογή του συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι δεν παραβιάστηκε ο νόμος, αφού το σχετικό προεδρικό διάταγμα λέει ότι μπορούν να διδάξουν στα Πανεπιστήμια με σύμβαση έργου και «άτομα με μεγάλη εμπειρία», όπως έγινε με τον Στ. Ψυχάρη και τη διδασκαλία του στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Παντείου. Είπε δε ότι αυτός ορκίστηκε στις 22-10-1996 ως διοικητής του Αγίου Ορους και υπήρχε από τις 19 -9-1996 επιστολή του Παντείου ότι αποδέχεται τη διδασκαλία του Ψυχάρη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας.

Θέλοντας να απαντήσει στις κατηγορίες για διαχείριση τεράστιων ποσών που πηγαίνουν στο Αγιο Ορος, είπε ότι ο εκάστοτε διοικητής δεν μπορεί να επέμβει καθόλου στα οικονομικά. Τέλος ανακοίνωσε ότι στην προσφυγή κατά του διορισμού του Ψυχάρη στο ΣτΕ, δικηγόρος του ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παυλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ