Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα «προγράμματα» δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας

Ενημερωτική σύσκεψη ανέργων την Παρασκευή. Να δοθούν 200.000 δρχ. σε κάθε άνεργο που δεν παίρνει επίδομα ανεργίας. Υπόνοιες για το ποιοι, πώς και πόσο θα επωφεληθούν από το αναποτελεσματικό «πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», που τίθεται σε εφαρμογή στη Λάρισα

Ενημερωτική σύσκεψη ανέργων διοργανώνει, την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Γενάρη, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε ανακοίνωση της διοίκησης του οποίου αναφέρεται ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας προϋποθέτει την πάλη των εργαζομένων ενάντια στις αιτίες του προβλήματος (την κυριαρχία των καπιταλιστών, την πολιτική που εφαρμόζεται κλπ.) και την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων». Να σημειώσουμε ότι στην τελευταία συνεδρίασή του το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε να διεκδικήσει αγωνιστικά, για το 2002, το ποσό των 200.000 δραχμών για κάθε άνεργο που δεν παίρνει επίδομα ανεργίας, αλλά και έκτακτο βοήθημα, όπως αυτό που παίρνουν ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων.

Στην ίδια ανακοίνωσή του το ΕΚΛ επισημαίνει πως «ενώ η κυβέρνηση καυχιέται ότι εφαρμόζει "επιθετικές πολιτικές" - όπως τις ονομάζει - για την καταπολέμηση της ανεργίας, βλέπουμε να μην παίρνεται κανένα μέτρο για να σωθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας κι έτσι παραγωγικές μονάδες της περιοχής μας είτε κλείνουν, είτε μεταφέρονται σε άλλες βαλκανικές χώρες». Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η κυβερνητική πολιτική οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας και τονίζει: «Τα διάφορα σεμινάρια "κατάρτισης ανέργων" και τα διάφορα προγράμματα, όπως αυτό της "ολοκληρωμένης παρέμβασης" από το ΛΑΕΚ και οι γενναίες επιδοτήσεις στους εργοδότες, που έχουν αναχθεί από την κυβέρνηση και την ΕΕ σε βασική πολιτική, έχουν αποδειχτεί ότι ούτε μπορούν να μειώσουν, αλλά πολύ περισσότερο ούτε να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, αφού τα τεράστια ποσά που χρησιμοποιούνται δεν πάνε για παραγωγικές επενδύσεις, αλλά καταλήγουν στις τσέπες των καπιταλιστών, των "αετονύχηδων" και των εργοδοτών».

Να σημειώσουμε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα «ολοκληρωμένης παρέμβασης», συνολικής χρηματοδότησης πάνω από 12 δισ. δρχ., εφαρμόζεται στη Λάρισα, παρά τις αντιρρήσεις του Εργατικού Κέντρου, το οποίο διαφωνούσε να επιδοτηθούν οι τοπικοί βιομήχανοι με κονδύλια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση μέρους του προβλήματος των ανέργων. Μάλιστα το ΕΚΛ, προκειμένου να συμμετάσχει στη δομή του προγράμματος όπως του είχε ζητηθεί από το υπουργείο Εργασίας, είχε θέσει κάποιους όρους και προϋποθέσεις, που αν γίνονταν αποδεκτές θα συνέβαλαν ώστε να μειωθούν τα κονδύλια που θα τσεπώσουν οι βιομήχανοι, αλλά και μερικοί «αετονύχηδες» που ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του «μεσίτη» ανάμεσα στους ανέργους και τους εργοδότες, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Βεβαίως οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσε το ΕΚΛ δεν έγιναν αποδεκτά από το υπουργείο Εργασίας κι όπως ήταν αναμενόμενο, με την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος αρχίζουν να δημιουργούνται υπόνοιες για το ποιοι, πώς και πόσο επωφελούνται απ' αυτό και προκαλούνται, ήδη, αντιδράσεις...

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ υπογραμμίζει ότι «οι πολιτικές που εφαρμόζουν χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εξυπηρετούν τη βασική επιδίωξη του κεφαλαίου, την αύξηση των κερδών του. Ποτέ δεν πήραν μέτρα περιορισμού της ασυδοσίας των καπιταλιστών, αντίθετα έδωσαν σ' αυτούς επιδοτήσεις, δάνεια χωρίς επιστροφή, χάρισμα χρεών τους στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς, βεβαίως, να κάνουν επενδύσεις, ούτε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας... Οσο, λοιπόν, θα συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, η ανεργία όχι μόνο δε θα μειώνεται, αλλά συνεχώς θ' αυξάνεται...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ