Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Λιβάνισμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που εντείνουν την ανισοτιμία της γυναίκας

Προσπάθεια εξωραϊσμού των αντεργατικών μέτρων από τον πρωθυπουργό σε εκδήλωση για την «ισότητα των φύλων»

Διαπιστώσεις σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στις γυναίκες και στα κορίτσια, συσκότιση της πραγματικής κατάστασης που βιώνουν οι γυναίκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων αλλά και των αιτίων των προβλημάτων τους, απουσία κάθε αναφοράς στην κρατική ευθύνη για την προστασία των δικαιωμάτων τους και μπόλικο λιβάνισμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο: Αυτά ήταν στο «μενού» της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα την «Ισότητα των φύλων» εν μέσω Covid-19, που διοργάνωσε χτες το Συμβούλιο της Ευρώπης (στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας) με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας το μάλιστα με μια φράση της Καλλιρρόης Παρρέν, γραμμένη το 1887. Ωστόσο, η επίκληση στις φεμινίστριες του περασμένου αιώνα και στον αγώνα τους για ισότητα δεν μπορεί να εξωραΐσει το περιεχόμενο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και απαρίθμησε ο πρωθυπουργός: Το πιλοτικό πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», που ξεκινά στις αρχές του 2021, προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της Προσχολικής Αγωγής, αντικαθιστώντας την με υπηρεσίες «φύλαξης» που παρέχονται με κριτήριο την «απασχολησιμότητα» των μητέρων. Το έργο «Πήγασος» για την αντιμετώπιση του «έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος» καταγράφει τις χαμηλότερες συντάξεις των γυναικών και τα εμπόδια που συναντούν να εξασφαλίσουν έστω και την ελάχιστη σύνταξη, «ξεπλένει» τις «μεταρρυθμίσεις» που καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και αναγορεύει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε μέτρο που προωθεί την «ισότητα» στα πρότυπα των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ. Η επικείμενη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την θεσμοθέτηση άδειας πατρότητας φέρνει μαζί τις διατάξεις που επεκτείνουν την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις των γονιών, μητέρων και πατέρων, στο όνομα της «ισορροπίας» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Στο βάρος που σήκωσαν οι γυναίκες εργαζόμενες σε μια σειρά κλάδους, αλλά και στην «αόρατη» εργασία στο νοικοκυριό, στα ανησυχητικά φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, στη διόγκωση των προβλημάτων που έφερε μαζί της η πανδημία, αναφέρθηκε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Απέδωσε τα ζητήματα αυτά στην «κυριαρχία πατριαρχικών δομών», στα κοινωνικά πρότυπα τα οποία συχνά και οι ίδιες οι γυναίκες, όπως είπε, εσωτερικεύουν. Οι γυναίκες «σωπαίνουν και υπομένουν», σχολίασε.

Σε μια σειρά περιπτώσεις, όμως, που οι γυναίκες εργαζόμενες, μητέρες, συνταξιούχοι, μαθήτριες δεν «σώπασαν», αλλά διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους, η «απάντηση» της κυβέρνησης ήταν η συκοφάντηση του αγώνα και των αιτημάτων τους, η επιστράτευση της καταστολής και της τρομοκρατίας.

Στη βία κατά των γυναικών και τη λειτουργία των συμβουλευτικών κέντρων, των ξενώνων και της γραμμής SOS επικέντρωσε η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, χωρίς ωστόσο να θίξει την ανεπάρκεια των δομών για να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς και το γεγονός ότι η χρηματοδότησή τους έχει ημερομηνία λήξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ