Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Διέξοδος» στις χρηματαγορές, τα βάρη στους λαούς

Σε νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές με τη μορφή επανέκδοσης κρατικού ομολόγου 15ετούς διάρκειας προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, αντλώντας κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία με τη σειρά τους έρχονται να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες και βέβαια τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, που αποτελούν γέννημα - θρέμμα των κάθε είδους παρεμβάσεων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου και φορτώνονται στις πλάτες του λαού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην επιτυχημένη έκδοση «με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο», υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας», λέγοντας ότι τα στοιχεία της χτεσινής έκδοσης κρατικού χρέους «καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Τα τελικά στοιχεία της χτεσινής δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι προσφορές των επενδυτών έφτασαν στα 16,75 δισ. ευρώ και το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,152%.

Να σημειωθεί ότι τα «ιστορικά χαμηλά επιτόκια» ευνοούνται και από τα διαδοχικά προγράμματα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Εκδόσεις - μαμούθ με ...κοινωνικά ομόλογα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε χτες την πρώτη έκδοση των λεγόμενων κοινωνικών ομολόγων ύψους 17 δισ., με τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα SURE, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ με τη μορφή κάλυψης του μισθολογικού και ασφαλιστικού «κόστους», με το ταυτόχρονο άπλωμα της «ευέλικτης» εργασίας.

Πρόκειται για δύο εκδόσεις χρέους, 10ετούς και 20ετούς διάρκειας, για τις οποίες οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 230 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την έκδοση πάνω από 13 φορές, με επιτόκια που πρακτικά κινήθηκαν σε μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα. Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θυμίζει ότι οι όροι με τους οποίους η ίδια δανείζεται από τις χρηματαγορές «μετακυλίονται άμεσα στις χώρες της ΕΕ που παίρνουν τα δάνεια αυτά για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες τους για στήριξη της απασχόλησης».

Αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα SURE έχουν υποβάλει 17 κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου αντιστοιχούν 2,7 δισ. σε σύνολο 87,8 δισ. ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα, η Κομισιόν θα προχωρήσει σε μπαράζ εκδόσεων με ...κοινωνικά ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE και κυρίως τις χρηματοδοτικές ανάγκες του «Ταμείου Ανάκαμψης», ύψους 750 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές εκταμιεύσεις συνδέονται με σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και ορόσημα, ένα νέο κύμα σαρωτικών αντεργατικών μέτρων και αναδιαρθρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ