Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κάλεσμα «διευθετήσεων» στην Τουρκία με οδηγό τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και ΝΑΤΟικής συνοχής

Από τη χτεσινή τριμερή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τριμερή
Οι κινήσεις της Τουρκίας και τα σχήματα συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου που στήνονται με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, προωθώντας και τις επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των λαών της περιοχής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 8ης Συνόδου Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου που έγινε χτες στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου.

Με το πέρας της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ένα ακόμα σχήμα για την προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης «παράδειγμα συνεννόησης μεταξύ τριών γειτονικών λαών» και «υπόδειγμα σύμπλευσης τριών χωρών της Μεσογείου που έχουν για κοινή πυξίδα τους το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη στην ταραγμένη μας περιοχή».

Κατήγγειλε τους «κινδύνους που, δυστυχώς, προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις» και «απανωτές μονομερείς προκλήσεις, πλαισιωμένες από μία ακραία, επιθετική συχνά ρητορική».

Την ώρα δε που η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται με τις πλάτες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, την κατήγγειλε ότι «προσβάλλει αποφάσεις» της ΕΕ και «δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», όπως επίσης «έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών», όπως των ΗΠΑ!

Σε αυτό το πλαίσιο θύμισε ότι η κυβέρνησή του υπέγραψε και κύρωσε δύο συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών, με Ιταλία και Αίγυπτο, με τις γνωστές προβλέψεις τους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, που ανοίγουν το δρόμο σε αντίστοιχες «διευθετήσεις» και με την Τουρκία, και πρόσθεσε ότι στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι συζητήσεις με την Αλβανία, «όπου συμφωνήσαμε ότι αφού δεν μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Ετσι λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά, τα υπεύθυνα κράτη», πρόσθεσε σε άλλο ένα μήνυμα προς την Αγκυρα.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου από τους επιχειρηματικούς ομίλους ως το πλαίσιο των «διευθετήσεων», αλλά και... παράγοντα σταθερότητας, τόνισε ότι «σε αυτή την γειτονιά της συνεργασίας βεβαίως και έχει θέση, αν το θελήσει, και η Τουρκία. Αρκεί, όπως συζητήσαμε, να μπορεί να συμμερίζεται τους ίδιους κανόνες, την ίδια λογική που επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο». Συμπλήρωσε δε ότι «αυτές οι τριμερείς συναντήσεις δεν αποκλείουν a priori κανέναν. Δεν είναι σχήματα συνεργασίας τα οποία αποβαίνουν εις βάρος κανενός».

Θύμισε, άλλωστε, ότι πριν από ένα μήνα υπογράφτηκε και το καταστατικό του East Med Gas Forum, σχήματος που στήθηκε με ευρωατλαντική εποπτεία για να προχωρήσουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη, «συνεργαζόμενες όλες στον ενεργειακό τομέα. Και στην ίδια σύμπραξη - θα το ξαναπώ - όπως και στη δική μας τριμερή θα μπορούσε να συμμετέχει και η Τουρκία. Ποτέ κανείς επί της αρχής δεν την απέκλεισε», αλλά την «θέτουν στο περιθώριο» οι πράξεις της.

Προηγουμένως ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος διαβεβαίωσε πως μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα έχει «την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα» να συμμετάσχει στην οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία συγκαλέσει ο γγ του ΟΗΕ. Επανέλαβε ότι η Λευκωσία παραμένει σταθερή «στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά βεβαίως και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Απαντώντας, ο Ελληνας πρωθυπουργός παρουσίασε σαν κατόρθωμά τους το γεγονός ότι - με την Αγκυρα να ανοίγει τα Βαρώσια και το «Ορούτς Ρέις» στα ανοιχτά του Καστελόριζου - το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δυο απανωτές συνόδους του μέσα στον Οκτώβρη παρέπεμψε την συζήτηση για τις όποιες κυρώσεις το ...Δεκέμβρη.

Οπως είπε, προκλητικά, «έχουμε κάθε λόγο και οι δύο να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πια στην Ευρώπη μία διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αφορούν συνολικά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία»!

«Οδηγός» νέων συμβιβασμών...

Στην αντίστοιχη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Aμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, χαρακτήρισε την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών «σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» αλλά και «συμφωνία - οδηγό για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», «προϊδεάζοντας» για κόψιμο - ράψιμο ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο αντίστοιχο παζάρι με την Τουρκία. Αλλωστε, η μερική συμφωνία με το Κάιρο δεν γίνεται με βάση τη μέση γραμμή, προβλέπει μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά και αφήνει όλη την ευθεία από τη Ρόδο και προς τα ανατολικά έως το Καστελόριζο για παζάρι με την Αγκυρα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι «η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τα Κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Σημειωτέον, την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, δεχόταν στο γραφείο του τον ακόλουθο Αμυνας της Αιγύπτου στην Ελλάδα, συνταγματάρχη M. Μαρέι. Συζήτησαν θέματα που αφορούν στην υλοποίηση κοινών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών, «το οποίο επιβεβαιώνει και σε στρατιωτικό επίπεδο την άριστη σχέση τους», όπως λέγεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ. Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

...και διεργασίες για επέκταση στα 12 ν.μ. σε όλο το Ιόνιο

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δρομολογεί την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια σε όλο το Ιόνιο, από τα Διαπόντια Νησιά βόρεια της Κέρκυρας μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, στην Πελοπόννησο, ως ένα ακόμα «κρίκο» στην αλυσίδα των «διευθετήσεων» τις οποίες έχουν δρομολογήσει τα ευρωατλαντικά σχέδια, έως τον «μεγάλο συμβιβασμό» με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού έγινε όλη η σχετική προεργασία με το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των λεγόμενων γραμμών βάσης, το νομοσχέδιο βρίσκεται πλέον στο ΣτΕ για νομικό έλεγχο, πριν κατατεθεί αργότερα, μάλλον το Νοέμβρη, για ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης «μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές», δηλαδή Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού θα γίνεται με κριτήριο τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ